MPK apeluje o bezpieczny dojazd na cmentarz

Nie pędź na cmentarz. On i tak będzie na ciebie czekał! MPK Wrocław apeluje do wszystkich, którzy będą odwiedzać groby swoich bliskich: uważajmy, gdzie i kiedy przechodzimy przez torowisko! Jesienią, gdy szybciej zapada zmrok i pogarsza się widoczność, a nawierzchnia jest śliska, jedno nieuważne wkroczenie na tory może skończyć się tragicznie. MPK zaprezentowało też szeroki wachlarz działań nastawionych na zwiększenie szeroko rozumianego bezpieczeństwa przewozów.

– Cmentarze są pełne osób, które gdzieś się spieszyły. Dbajmy o swoje bezpieczeństwo – apeluje Krzysztof Balawejder, prezes MPK Wrocław. Spółka patrzy na bezpieczeństwo całościowo. O bezpieczeństwo w ruchu dba szkoląc kierujących i nieustannie podnosząc ich kwalifikacje. – Ponadto apelujemy oraz edukujemy pieszych i pasażerów, aby uważali przechodząc zwłaszcza przez torowiska. Trzecim aspektem jest troska o zdrowie, co w tym szczególnym czasie oznacza regularną dezynfekcję pojazdów – podkreśla Krzysztof Balawejder.

Zbliżając się do torów pamiętajmy, że tramwaj jest bardzo ciężki, z pasażerami może ważyć nawet 50 ton. Jego droga hamowania jest długa. O ile z prędkości 50 km/h samochód może wyhamować na odcinku 10 metrów, to tramwaj potrzebuje aż – uwaga – 50 metrów! Podczas jesiennej i zimowej aury, gdy szyny są mokre, to droga hamowania może wydłużyć się aż do 80 metrów. Aby uświadomić to mieszkańcom MPK zorganizowało pokaz hamowania tramwaju, autobusu i samochodu osobowego.

jw/MPK

foto Janusz Wolniak