Obchody Sierpnia 80 w Wałbrzychu

Z okazji 40.rocznicy powstania NSZZ „Solidarność” w Wałbrzychu w Starej Kopalni odbyły się okolicznościowe obchody. Podczas nich odsłonięto historyczny krzyż, odbyła się msza święta pod przewodnictwem bp Marka Mendyka i wygłoszono przemówienia.

W imieniu strajkujących górników w 1980 roku do zebranych przemówili Zbigniew Senkowski i Idzi Gagatek. Podziękowania dla zasłużonych członków „Solidarności” złożyli minister Ireneusz Zyska i prezydent Wałbrzych Roman Szełemej.

List do uczestników uroczystości skierował przewodniczący Regionu NSZZ „Solidarność” Dolny Śląsk Kazimierz Kimso. Napisał w nim:

Koleżanki i Koledzy!

Jest dla mnie zaszczytem, że mogę do Was skierować te słowa z okazji 40. Rocznicy powstania „Solidarności”.  Na wstępie chciałbym podziękować tym wszystkim, którzy 40 lat temu nie bacząc na trud, na niebezpieczeństwo, pozostawiając swoje rodziny, nie bacząc na konsekwencje, rozpoczęli strajk.

Chciałem Wam, ludziom 80 roku, z kopalni Thorez i innych zakładów, (na całym Dolnym Śląsku stanęło około 150 zakładów), złożyć hołd, podziękowanie i cześć.

Kopalnia Thorez to była zarazem pierwsza kopalnia, która stanęła w całej Polsce. Następnego dnia przyłączyły się pozostałe kopalnie, jak również zakłady pracy, które po kolei podejmowały uchwały o przystąpieniu do strajku.

Tu w Wałbrzychu podpisano ważne porozumienia po negocjacjach z delegacją rządową. W imieniu Waszym 2 września podpisywał je św. pamięci Jerzy Szulc.

Kłaniam się wszystkim tym, którzy od tamtego czasu trwali i trwają przy wartościach „Solidarności”. Nie mam tutaj na myśli samych działaczy, ale wielu tych, którzy po 1989 roku stracili swoje miejsca pracy, ale są wierni tym zasadom, które tak wielu ludzi skupiło. Wartościom, którym naczelnym przesłaniem była walka o godność człowieka. To przesłanie cały czas jest aktualne.

Spotykamy się w różnym gronie. Dzisiaj nie jest ważne co nas dzieli, tylko to, co nas łączy. Jest w nas wspólna idea – „Solidarność to jeden i drugi, nigdy jeden przeciw drugiemu”.

To jest przesłanie, które powtarzamy za Janem Pawłem II. To przesłanie nas skupiło i tym przesłaniem kierowaliśmy się w 1980 roku i tym przesłaniem kierowaliśmy się na Dolnym Śląsku i kierujmy się dalej. To jest nasze ważne zadanie, które tutaj jako ludzie „Solidarności” realizujmy. To przesłanie obliguje nas do tego, żebyśmy nie zapominali o tych, którzy dziś walczą na Białorusi o wolność, żeby nie byli gdzieś zabierani z ulicy, tylko żeby mogli w sposób swobodny wyrażać swoje idee, tak jak to powinno być w demokratycznym kraju. Apelujemy, aby te siły demokratyczne zostały wysłuchane i zostały przeprowadzone wybory w celu uszanowania woli narodu Białorusinów. Jest to nas bratni naród. Wielu z nas tu mieszkających korzenie ma stamtąd. Niech takie przesłanie wybrzmi i dojdzie na Białoruś.

Szanowni Państwo!

Dziękuję, że jesteście tutaj. Trzeba pamiętać o dobrych ludziach, którzy wokół „Solidarności” byli i są skupieni na różnych funkcjach, oni wyszli z pnia „Solidarności”, ale dalej służą „Solidarności”. Dziękuję naszym kapłanom, do których zawsze szliśmy w trudnych czasach. To jest nasza opoka, nie możemy o tym zapomnieć, zwłaszcza dzisiaj.

Szczęść Boże!

Kazimierz  Kimso  Przewodniczący