100. rocznica Bitwy Warszawskiej – obchody

15 sierpnia to Święto Wojska Polskiego. W tym roku będzie wyjątkowo uroczyście obchodzone ze względu na 100-lecie Bitwy Warszawskiej.

W dniach 13-15 sierpnia 1920 r. na przedpolach Warszawy rozegrała się decydująca bitwa wojny polsko-bolszewickiej. Określana mianem “cudu nad Wisłą” i uznawana za 18. przełomową bitwę w historii świata zadecydowała o zachowaniu przez Polskę niepodległości i uratowaniu Europy przed bolszewizmem.

We Wrocławiu obchody rozpoczną się mszą św. o godz.10.00 w Kościele Garnizonowym św. Elżbiety, a o 11.30 na Rynku odbędzie się Parada Wojskowa.

Z kolei w Mirkowie  o godz.16.00 na terenie placu parafialnego będzie miało miejsce uroczyste odsłonięcie wybudowanego pomnika, upamiętniającego Wielkiego Polaka Marszałka Józefa Piłsudskiego i Wielkiej Bitwy Warszawskiej z uwzględnieniem wszystkich “ojców” Niepodległości Polski.
Wydarzenie objęli HONOROWYM PATRONATEM oraz wezmą w niej udział m.in. Wojewoda Dolnośląski, Marszałek Województwa Dolnośląskiego, Dyrekcja i Naczelnik IPN, Posłowie i Senatorowie parlamentu RP, Europosłowie, Starosta Powiatu Wrocławskiego, burmistrzowie i wójtowie z Powiatu Wrocławskiego oraz wójt gminy Długołęka, przewodnicząca i radni rady gminy Długołęka, oprawę uroczystości przygotowało Wojsko Polskie asystą Kompanii Honorowej wraz z Orkiestrą WP, 16 Dolnośląska Brygada WOJSK OBRONY TERYTORIALNEJ, grupy rekonstrukcyjne – Piłsudczycy i pułk Ułanów Jazłowieckich.

jw