Jaki stan zatrudnienia będzie po wakacjach?

Eksperci Biura Inwestycji i Cykli Ekonomicznych pytani o ewentualną redukcję zatrudnienia wskazują, że wiele firm do tej pory nie potrafi ocenić skali redukcji popytu na swe towary i usługi oraz tempa, w jakim popyt ten będzie się odradzał. Przedsiębiorcy mają w pamięci trudności w znalezieniu pracowników w okresie przed pandemią i zapewne zachowują dużą powściągliwość w zwalnianiu pracowników a “swe plany zatrudnieniowe formułują na bieżąco i na tyle elastycznie na ile pozwalają przepisy prawa pracy”.
Firmy nieco ograniczyły w stosunku do sytuacji w ostatnich dwóch miesiącach chęć zwalniania pracowników, na co wskazują czerwcowe badania. Nadal można jednak zaobserwować “istotną przewagę odsetka firm deklarujących zwolnienia nad tymi, którzy zamierzają zwiększyć w najbliższym czasie zatrudnienie”. Zwróciło też uwagę na wzrost liczby osób wyrejestrowanych ze spisów bezrobotnych z tytułu podjęcia pracy – jednocześnie więcej niż w marcu i kwietniu br. zarejestrowano nowych bezrobotnych. “Zwiększyła się też liczba zwolnień z winy pracodawcy”.
za interia.pl