75 lat temu wyzwolono Wrocław

6 V 1945 r., 75 lat temu nastąpiła kapitulacja Festung Breslau. Wrocław skapitulował cztery dni po Berlinie, a dwa dni później zakończyła się II wojna światowa w Europie. W wyniku oblężenia Wrocławia zniszczeniu uległo ok. 75% miejskiej zabudowy.

W „Encyklopedii Wrocławia” podano, że w części północnej i zachodniej Wrocławia zniszczeniu uległo 90% budynków, ok. 60% w obrębie Starego Miasta i 10–30% dzielnicach południowych i wschodnich.

W związku z 75. rocznicą kapitulacji Festung Breslau miasto Wrocław przygotowało specjalny, historyczny serwis internetowy – “75 lat powojennego Wrocławia”.  Jak podają jego twórcy to obszerne i atrakcyjne kompendium wiedzy na temat powojennej historii stolicy Dolnego Śląska. W serwisie można znaleźć m.in. serię archiwalnych zdjęć zrujnowanego po upadku twierdzy miasta, z ich współczesnymi odpowiednikami; wykłady historyków i dokument “Wrocław. Imiona Miasta” z wypowiedziami Normana Daviesa: https://www.wroclaw.pl/portal/75-lat-powojennego-wroclawia

wroc.pl