Pieniądze dla dolnośląskich firm

Pierwsze tzw. postojowe trafi do ponad 7,2 tys. przedsiębiorców na Dolnym Śląsku. To łącznie niemal 14,5 mln zł.

Pierwsze wypłaty płyną na konta tych, którzy składali wnioski poprzez swoje indywidualne konta na platformie internetowej PUE ZUS. Jak podał wrocławski ZUS, świadczenie postojowe dla osób prowadzących działalność gospodarczą wynosi 2 080 zł albo 1 300 zł dla osób, które rozliczają podatek kartą podatkową i są zwolnione z opłacania podatku VAT. Osoby na umowie cywilnoprawnej mogą dostać 2 080 zł lub – jeśli suma ich przychodów z umów cywilnoprawnych w miesiącu poprzedzającym miesiąc, w którym złożyli wniosek o świadczenie postojowe wynosi do 1299,99 zł (mniej niż 50 proc. kwoty minimalnego wynagrodzenia za pracę w 2020 r.), to świadczenie postojowe przysługuje w wysokości sumy wynagrodzeń z tych umów.

Do 14 kwietnia do ZUS wpłynęło ponad 570 tys. wniosków o pomoc z tarczy antykryzysowej. Ponad 450 tys. dotyczy zwolnienia ze składek ZUS, 97 tys. to wnioski o świadczenie postojowej dla samozatrudnionych, a ponad 9 tys. to wnioski o świadczenie postojowe dla zleceniobiorców.