80. rocznica zsyłki na nieludzką ziemię

W 80. rocznicę pierwszej wywózki na Sybir wrocławianie wraz ze świadkami historii wspominali wszystkich tych, których dotknęło doświadczenie zsyłki na nieludzką ziemię. Wrocławskie obchody zorganizował Związek Sybiraków, a ich kulminacją było spotkanie w środę 12 lutego pod pomnikiem „Zesłańcom Sybiru” na pl. Staszica. Uroczystości rozpoczęły się w pobliskim kościele pw. św. Bonifacego, gdzie została odprawiona Msza święta.

Po Mszy świętej wszyscy zebrani przeszli pod pomnik „Zesłańcom Sybiru”, gdzie złożono kwiaty, a dowódca Wojska Polskiego odczytał apel poległych. Wystrzelono również salwę honorową ku czci wszystkich, których dotknęła okrutna zsyłka. – W pamięci naszej wraca koszmar tamtych dni. Byliśmy wówczas dziećmi. Najstarsi spośród nas pamiętają i nigdy nie zapomną bólu tamtej strasznej lutowej nocy, kiedy odbyła się pierwsza masowa deportacja. Potem były kolejne wywózki i każda z nich miała swoją wysoce dramatyczną kartę – mówił Eugeniusz Kuszka, prezes wrocławskiego oddziału Związku Sybiraków.

foto Janusz Wolniak