Padały rekordy na pływalni

Jubileuszowy XXX Memoriał Marka Petrusewicza w dniach 15-16 listopada we wrocławskiej Hali Orbita przyniósł wiele wartościowych rezultatów. Na dystansie 100m stylem klasycznym Jan Kałusowski z MKS Trójka Łódź ustanowił rekord memoriału i przepłynął dystans poniżej jednej minuty. Wśród juniorów triumfował zawodnik WKS Śląsk Wrocław Nazar Żurawel.

Pływaczki i pływacy rywalizowali w kategoriach juniorów i seniorów. Świetnie zorganizowane zawody przyciągnęły na trybuny pływalni żywo dopingującą publiczność. Byli też dawni rywale Marka Petrusewicza z pływalni.

Wśród dekorujących zwycięzców był m.in członek Zarządu Regionu, radny miasta Wrocławia Jarosław Krauze.

Marek Petrusewicz to pierwszy polski rekordzista świata w pływaniu. Ponadto w 1980r. był aktywnym działaczem regionalnej “Solidarności”. Represjonowany w okresie stanu wojennego. Zmarł w 1992r.

Od 30 lat Witold Wasilewski z wrocławskiej Fundacji Hobbit oraz Grzegorz Widanka wraz z klubem MKS Juvenia Wrocław dokładają wszelkich starań, aby z roku na rok zawody miały w środowisku pływackim wysoką rangę.