W niedzielę rocznica protestu kolejarzy

Przed 39 laty kolejarze, reprezentujący środowisko całej Polski, podjęli we Wrocławiu dramatyczną decyzję. W obronie żywotnych interesów ogółu, poświęcając własne zdrowie i życie rozpoczęli protest głodowy, który stał się zaczynem zmian w Polskich Kolejach Państwowych, doprowadzając  po części do zmian w całej Rzeczpospolitej.
Krajowa Sekcja Kolejarzy NSZZ „Solidarność”, by godnie uczcić rocznicę tego znaczącego wydarzenia organizuje, w dniu 20 października 2019 roku we Wrocławiu, uroczyste obchody  rocznicy Protestu. Uroczystości zostały objęte Patronatem Honorowym przez Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej Andrzeja Dudę. W uroczystościach wezmą udział: parlamentarzyści, przedstawiciele władz państwowych, samorządowych, poczty sztandarowe oraz delegacje z całego kraju. Program obchodów:
09.00 – zbiórka uczestników przed budynkiem dworca PKP Wrocław Główny
09.15 – przejazd pociągiem do byłej lokomotywowni Wrocław Główny przy ul. Paczkowskiej 26
10.00 – Msza Św. pod przewodnictwem arcybiskupa Józefa Kupnego
11.30 – Wręczenie Medali Stulecia Odzyskanej Niepodległości
12.00 – Uroczystości pod pomnikiem św. Katarzyny przy lokomotywowni, przemówienia okolicznościowe, składanie kwiatów
13.00 – Poczęstunek dla uczestników uroczystości.
W sobotę 19 października o godz. 9.00 przed Dworcem Wrocław Główny –  otwarcie wystawy zdjęć dokumentujących historyczny Protest Głodowy kolejarzy.