Rocznicowe uroczystości w Wałbrzychu

W sobotę (31.08). w Wałbrzychu  przy Centrum Nauki i Sztuki Stara Kopalnia odbyły się uroczystości poświęcone 39. rocznicy powstania Solidarności. W obchodach uczestniczyli m.in.przewodniczący ZR Kazimierz Kimso, z-ca Radosław Mechliński, były członek Komisji Krajowej i uczestnik strajku w sierpniu 1980 r. Jerzy Langer, prezydent Wałbrzycha Roman Szełemej, poseł Michał Dworczyk, poseł Ireneusz Zyska, kapelan wałbrzyskiej Solidarności ks. Stanisław Wójcik i ks. Tadeusz Faryś kapelan świdnickiej Solidarności, posłanki PO (Katarzyna Mrzygłocka i Agnieszka Kołacz – Leszczyńska), prezes WSSE Kamil Zieliński, przedstawiciele Rady Miejskiej, zakładów pracy i oczywiście przedstawiciele Organizacji Zakładowych m.in. Renata Wierzbicka (przew. OZ NSZZ “Solidarność” w Urzędzie Pracy).
Po odśpiewaniu hymnu i modlitwie złożono kwiaty pod obeliskiem powstania Solidarności.
O godz. 18.00 w Kolegiacie p.w. św. Aniołów Stróżów została odprawiona przez kapelanów Solidarności msza św. w intencji Ojczyzny i Solidarności.