Archiwum Kajetana

Promocja książki Archiwum Kajetana czyli 80 milionów w rachunkach była wydarzeniem, które przyciągnęło wielu działaczy wrocławskiej podziemnej Solidarności.

Napisana przez Katarzynę Kaczorowską książka jest uzupełnieniem jej poprzedniej  relacji, w której opisywała podjęcie i ukrycie funduszy związkowych w przededniu stanu wojennego. Najnowszy wolumin jest  bogato ilustrowaną opowieścią o zarządzaniu i wydatkowaniu tych pieniędzy. Jak wspominał uczestniczący w promocji Władysław Frasyniuk decyzja o ewidencjonowaniu pobieranych kwot zapadła w pierwszych dniach stanu wojennego a jednym z powodów prowadzenia podziemnej rachunkowości było wiara w zwycięstwo i potrzeba rozliczenia się z każdej złotówki.

Tytułowy Kajetan nazywany księgowym Solidarności to znany wrocławski fizyk Kazimierz Jerie. W swoim domu i w pracy wśród materiałów promieniotwórczych przez dziesięciolecia przechował pokwitowania, które obecnie są we Wrocławskim IPN-ie. Za każdym często niewielkim papierkiem kryje się często sensacyjna historia wrocławskiego podziemia. W system bezpiecznego obiegu pieniędzy oraz potwierdzenia ich odbioru zaangażowana była cała rodzina, ale o przemyślnej skrytce wiedzieli nieliczni.

Książka trafiła już na półki księgarskie. Jest cennym i barwnym uzupełnieniem naszej wiedzy o czasach, gdy wzajemne zaufanie nie zostało podważone przez magię bardzo dużych pieniędzy.

tb

P1320770 P1320852 P1320863