Przystanek Niepodległość

W roku Setnej Rocznicy Odzyskania Niepodległości, już po raz czwarty od 8 czerwca rozpocznie się w Dusznikach-Zdroju Przystanek Niepodległość w Dusznikach Zdroju. Tegoroczną edycję honorowym patronatem objął Prezes Rady Ministrów Mateusz Morawiecki.

Tematy poruszane w trakcie spotkań dotyczyć będą m.in. odzyskania niepodległości, Żołnierzy Wyklętych, bohaterów Solidarności, przyjaźni polsko-węgierskiej oraz tragedii smoleńskiej.

W dyskusjach wezmą udział wybitni publicyści, historycy oraz politycy, m.in. Antoni Macierewicz, prof. Krzysztof Szwagrzyk, red. Dorota Kania, red. Michał Rachoń, wiele wspaniałych osobistości naszego życia publicznego. Po raz pierwszy Przystanek Niepodległość – Polska Energia będzie gospodarzem plenerowego wydania popularnego Salonu Dziennikarskiego, który standardowo prowadzony jest w studio TVP Info.

Nie zabraknie także koncertów patriotycznych, zarówno tych plenerowych jak i kameralnych w Dworku Chopina. Wystąpią m.in. węgierski zespół rockowy Hungarica, Rodzina Chopina z Wojciechem Rohatynem Popkiewiczem, Tenorzy Niepodległej, Paweł Piekarczyk, Dariusz i Bartosz Grzybkowscy oraz Orkiestra Policyjna.

Wydarzeniu będą towarzyszyć liczne wystawy oraz statyczny pokaz broni 22. Karpackiego Batalionu Piechoty Górskiej z Kłodzka.