O szpiegach i dezerterach mówili historycy

Szpiedzy – Dezerterzy – Renegaci. Wykroczenia i przestępstwa żołnierzy i funkcjonariuszy służb mundurowych w latach 1918–1989”,  to temat ogólnopolskiej konferencji naukowej, która odbyła się we Wrocławiu w dniach 25–26 października 2017 r.  Uczestników wydarzenia w imieniu organizatorów powitali dr Katarzyna Pawlak-Weiss, zastępca dyrektora Oddziału IPN we Wrocławiu oraz dr Daniel Koreś, dyrektor Archiwum Wojskowego we Wrocławiu.

Konferencja była poświęcona szerokiej problematyce dotyczącej czynów prawnie zabronionych w wojsku i służbach mundurowych w XX-wiecznej Polsce, zaczynając od początków odrodzonego Państwa w 1918 r., przez II RP i polskie formacje zbrojne oraz struktury konspiracyjne funkcjonujące w trakcie II wojny światowej, po upadek reżymu komunistycznego w 1989 r. Myślą przewodnią organizatorów jest naświetlenie tej problematyki z różnych pozycji badawczych, z których optyka wojskowego prawa karnego i prawa karnego w ogólności stanowią punkt wyjścia tak do przedstawienia pojedynczych przypadków popełnienia wykroczeń przeciw prawu, jak i szerokich analiz i krytycznych ocen zjawisk takich jak dezercja, szpiegostwo i inne.

Wśród prelegentów był m.in. znany historyk dr hab. Sławomir Cenckiewicz, który przedstawił wykład „Pułkownik Ryszard Kukliński – czyli klęska kontrwywiadu PRL”

jw

foto Janusz Wolniak