W kolebce dolnośląskiej Solidarności

W niedzielę 27 sierpnia członkowie i sympatycy dolnośląskiej “Solidarności” spotkają się o 10 rano, na wrocławskim cmentarzu przy ulicy Grabiszyńskiej. Jak co roku zapłoną znicze, a sztandary związkowe pochylą się nad mogiłą m.in. Kazimierza Michalczyka, robotnika zastrzelonego przez milicję podczas wielkiej manifestacji do jakiej doszło 31 sierpnia 1982 roku we Wrocławiu. Należny hołd oddany zostanie także legendarnemu działaczowi Piotrowi Bednarzowi, przywódcy dolnośląskiej “Solidarności” w czasie stanu wojennego, więzionemu w Barczewie.
W południe odprawiona zostanie Msza św w kościele pw. św Klemensa Dworzaka. Świątynia przy Alei Pracy ma swoje trwałe miejsce w historii Związku. Z racji sąsiedztwa wielkich zakładów pracy, to tu koncentrowała się działalność związana z upamiętnieniem ważnych dla Polski rocznic, pomocą rodzinom represjonowanych związkowców. Tu schronienie znajdowali artyści niezależni. W ważne rocznice odbywały się uroczyste msze połączone z odsłonięciem tablic pamiątkowych, np. w 1985 w związku z 50. rocznicą śmierci marsz. Józefa Piłsudskiego. Niejednokrotnie po wyjściu z kościoła wierni byli atakowani przez ZOMO.
Po Mszy świętej, dalsze upamiętnienie sierpniowego strajku odbędzie się pod tablicą przy dawnej zajezdni przy ulicy Grabiszyńskiej. Tam o 13.30 złożone zostaną kwiaty, a przewodniczący dolnośląskiej “Solidarności” oraz zaproszeni przedstawiciele władz państwowych i samorządowych wygłoszą przemówienia.

Program obchodów 37. rocznicy powstania NSZZ “Solidarność”