GUS ogłosił nowe dane statystyczne

PKB w 2016 r. liczony w cenach stałych roku poprzedniego wzrósł realnie o 2,8 proc. wobec 3,9 proc. w 2015 r. – podał we wtorek we wstępnym szacunku Główny Urząd Statystyczny. Ekonomiści, z którymi rozmawiała PAP spodziewali się wzrostu PKB o 2,7 proc.

Wiceminister finansów Leszek Skiba podkreśla, że ten odczyt, nieco lepszy od oczekiwań rynkowych, jest zasługą między innymi wysokiej konsumpcji. Wyjaśnił, że Polacy chętniej wydają pieniądze między innymi dzięki wzrostowi zatrudnienia, podwyżkom płac, niskiej inflacji i pieniądzom z programu Rodzina 500 Plus. Leszek Skiba dodał, że wzrost gospodarczy był osłabiany przez spadek inwestycji, ale jest szansa na poprawę w tym zakresie w 2017 roku.

Wiceminister finansów powiedział, że na podstawie opublikowanych danych można wnioskować, że wzrost PKB w ujęciu rocznym był w czwartym kwartale wyższy niż 2,5 procent osiągnięte w trzecim kwartale.

Ceny towarów i usług konsumpcyjnych obniżyły się w mniejszym stopniu niż rok wcześniej (spadek o 0,6 proc.) – poinformował urząd. Rozkrut przyznawał, że można zaobserwować pierwsze symptomy tego, że “wskaźniki cen zaczynają powracać na stronę dodatnią”, czyli kończy się deflacja, a zaczyna inflacja. Zjawiska te, dodał, pojawiły się jednak dopiero w końcówce roku, więc w danych z całego roku “obserwujemy jeszcze zjawiska deflacyjne”. – Można oczekiwać, że inflacja będzie rosnąć, jeśli te tendencje się utrzymają – podkreślał prezes GUS.

Natomiast liczba pracujących w gospodarce narodowej, według szacunków, w końcu 2016 roku była o ponad 2 proc. wyższa niż przed rokiem (w 2015 roku wzrost o 1,8 proc.) – zaznaczył GUS. Stopa bezrobocia obniżyła się do 8,3 proc. w końcu roku.

– Od dłuższego czasu obserwujemy pozytywne tendencje jeśli chodzi o pracujących – to trzeci kolejny rok wzrostu – mówił Rozkrut. – Dynamika przeciętnego zatrudnienia w sektorze przedsiębiorstw ma wyraźną tendencję wzrostową, co wydaje się, jest pozytywnym zjawiskiem – dodał.

Według danych GUS także wzrost przeciętnych nominalnych wynagrodzeń brutto w sektorze przedsiębiorstw był zbliżony do obserwowanego w dwóch poprzednich latach. – To czwarty z kolei rok, w którym obserwujemy istotny wzrost przeciętnego wynagrodzenia realnego brutto.

jw