Służyć Polakom

W czasie pierwszego dnia obrad KZD w Płocku do delegatów wygłosili m.in. przemówienia prezydent RP Andrzej Duda i premier Beata Szydło.

Prezydent podkreślił, że bliskie są dalej ideały „Solidarności”. Przypomniał postać Lecha Kaczyńskiego, tak mocno związanego ze Związkiem. Podkreślił, że realizowane są konsekwentnie postulaty przedwyborcze. Przypomniał te najważniejsze, zarówno społeczne jak polityczne. Z satysfakcją ocenił funkcjonowanie Rady Dialogu. W naszym kraju muszą zachodzić proponowane zmiany, bo są one ważne dla ludzi – podkreślał Prezydent.

Premier Beata Szydło zauważyła, że jej rząd zamierza służyć zwykłym Polakom a nie zapatrzonym w siebie elitom. Akcentowała także istotę uniwersalności i ponadczasowości idei „Solidarności”. Wyliczyła ile przez 12-m-cy rząd dokonał. Zapewniała delegatów, że rząd nie zawróci z tej drogi reform, na którą wszedł w zeszłym roku. Chcę by Polska była państwem służącym swoim obywatelom, by uczciwość górowała nad cynizmem – mówiła premier. Na zakończenie wystąpienia zadeklarowała, że rząd podejmie decyzję o zmniejszeniu wysokości esbeckich emerytur, co sala przyjęła z ogromnym aplauzem.

jw

Foto Janusz Wolniak