Wywiad z premier Beatą Szydło

Zapraszamy do zapoznania się z najnowszym 48 numerem Tygodnika Solidarność. A w nim m.in. opublikowany został obszerny wywiad z premier Beatą Szydło. Rozmowę pt. Dotrzymujemy słowa przeprowadzili Krzysztof Świątek i Cezary Krysztopa.

fragmenty wywiadu:

Krzysztof Świątek: Dla Solidarności sprawą kluczowa była ustawa obniżająca wiek emerytalny do 65 lat dla mężczyzn, do 60 lat dla kobiet. Ta obietnica przedwyborcza została spełniona. Czy PiS przewiduje jednak przegląd ubezpieczeń społecznych? W obecnym systemie ubezpieczeń są lepsi płatnicy, głównie pracownicy etatowi, i tacy, którzy do wspólnego systemu się nie dokładają.

Premier Beata Szydło: Deklarowaliśmy, że projekt ustawy obniżający wiek emerytalny to zobowiązanie, którego dotrzymamy w tym roku. I tak się stało. Ustawa zacznie obowiązywać od IV kwartału przyszłego roku, bo ustawa została już przyjęta przez sejm. To kolejne nasze ważne zobowiązanie, z którego wywiązaliśmy się. Chcemy, aby Polacy mieli wybór i mogli sami decydować, czy chcą przejść na emeryturę w wieku 60 (kobiety) lub 65 lat ( mężczyźni), czy będą pracowali dłużej. Nasi poprzednicy , koalicja PO-PSL  nie potrafiła również i w tej sprawie wsłuchać się w głos ludzi… Dodatkowo chciałabym przypomnieć, iż zakończony został już przegląd emerytalny w ZUS-ie. Pani Prezes Gertruda Uścińska przedstawiła mi wstępne analizy. Przed nami jednak wciąż dyskusja na temat systemu emerytalnego jako całości. Chciałabym, aby w tym procesie uczestniczyli przedstawiciele Rady Dialogu Społecznego,  związki zawodowe, parlamentarzyści, ale przede wszystkim eksperci i specjaliści, którzy pomogą nam w wypracowaniu dobrych rozwiązań na przyszłość.

Cezary Krysztopa: Media społecznościowe stają się istotną częścią rynku medialnego, mają bardzo duży wpływ na opinię publiczną. Dwa najistotniejsze dla polskich mediów społecznościowych portale, czyli Facebook i Twitter poniekąd stosują cenzurę prewencyjną, sekując treści konserwatywne i blokując profile konserwatywne. Czy polski rząd ma jakiś pomysł na to, w jaki sposób zmusić portale do przestrzegania polskiego prawa, w którym cenzura prewencyjna jest zakazana i ochronić opinię publiczną przed tego typu polityką medialną?

Beata Szydło: Media społecznościowe do tej pory były oazą wolności. Nie można godzić się na mowę nienawiści, agresję, czy różnego rodzaju próby zastraszania innych osób w mediach społecznościowych, jednak stosowana ostatnio polityczna cenzura niektórych profili jest zdumiewająca. Jestem zwolenniczką wolności słowa również w internecie. W zaistniałej sytuacji  minister cyfryzacji Anna Streżyńska podjęła się przygotować pewną propozycję…

jw

foto niezależna.pl