Dzień Pamięci Ofiar Zbrodni Katyńskiej

Prezes Dolnośląskiej Rodziny Katyńskiej Jacek Libicki rozpoczął uroczystości 76. Rocznicy Zbrodni Katyńskiej. Pod Pomnikiem Ofiar Zbrodni Katyńskiej we Wrocławiu obok oficjalnych delegacji rzędowych, samorządowych i społecznych zgromadziło się ponad 50 delegacji placówek oświatowych wraz z pocztami sztandarowymi.

-Gdy gaśnie pamięć ludzka, dalej mówią kamienie, przypomniał Libicki słowa kardynała Stefana Wyszyńskiego. Prezes zauważył, że odchodzi już do wieczności pokolenie tych którzy b. blisko byli związani z historią tamtej zbrodni. Naświetlił tło historyczne zbrodni bezprecedensowej w historii cywilizowanych państw, która trwała od kwietnia do maja 1940 roku. Zaapelował, by trwałość pamięci o Ofiarach była żywa w sercach i umysłach żyjących.

Wojewoda dolnośląski Paweł Hreniak przypomniał, że 76 lat temu pozbawiono życia w sposób okrutny tysiące polskich obywateli. Ta zbrodnia stała się przez lata kłamstwem komunistycznym. Życia pozbawiono wielkich Polaków, dlatego że byli elitą narodu. Ich wielkie plany pogrzebano w grobach i zakazano o tym mówić. Pomordowani w Katyniu stali się ofiarami wojny, której nigdy nie wypowiedziano. Zdeptano ich godność, a miejsca pochówku miały ukryć prawdę o tamtych wydarzeniach. Tego ludobójstwa nie można nigdy zapomnieć.

Przedstawiciele duchowieństwa zmówili ekumeniczną modlitwę, kompania honorowa oddała salwy, a na koniec uroczystości wszystkie delegacje złożyły pod pomnikiem wiązanki kwiatów.

jw

foto Janusz Wolniak