Kolekcja zdjęć dla Ośrodka “Pamięć i Przyszłość”

Pragniemy poinformować, że do zbiorów Ośrodka „Pamięć i Przyszłość” trafiła kolekcja fotografii pana Janusza Wolniaka. Przekazany dar w postaci niemal tysiąca negatywów fotografii stanowi cenne źródło ilustrujące istotne wydarzenia we Wrocławiu w latach 80. XX w. Na zdjęciach utrwalone zostały przede wszystkim wydarzenia z lat 1980-1981, m.in.: głodówka kolejarzy w październiku 1980 r., strajki studenckie w 1981 r., spotkanie Lecha Wałęsy z mieszkańcami Wrocławia, marsz „Uwolnić więźniów politycznych”, Marsz Pokoju z 12 kwietnia 1981 r., spotkania z opozycyjnymi pisarzami i działaczami Solidarności na Uniwersytecie Wrocławskim, ostatnie posiedzenie Krajowej Komisji Koordynacyjnej NZS 7 listopada 1981 r., wydarzenia z życia NSZZ Solidarność i NZS a także zatrzymane w kadrze sceny życia codziennego we Wrocławiu.

więcej informacji na stronie:

foto Janusz Wolniak