Tomasz Wójcik przekazał do archiwum

Podczas obrad KK NSZZ “Solidarność” 23 lutego br. Tomasz Wójcik przekazał do zasobu Archiwum historycznego NSZZ “Solidarność” dziennik korespondencyjny Biura Koordynacyjnego NSZZ “Solidarność” za granicą w Brukseli z okresu wrzesień 1982 – grudzień 1983 i pieczątkę biura.

To bardzo cenny nabytek – mówi Joanna Lewandowska z archiwum – zwłaszcza, że w naszym zasobie są dokumenty biura brukselskiego. Dzięki przekazanemu dziennikowi korespondencyjnemu będziemy mogli zweryfikować kompletność zgromadzonych dokumentów.

Zaapelowała także do innych działaczy Związku o przeszukanie swoich szaf, biurek, strychów i piwnic i przekazanie do archiwum KK NSZZ “Solidarność” odnalezionych materiałów. Nawet jeśli w ocenie kogoś  nie będą to materiały wartościowe warto je do nas przywieźć. Zbierając kurz w szafie nie przyczynią się do uzupełnienia wiedzy o historii NSZZ “Solidarność”, a często pojedyncze dokumenty zgromadzone w większy zbiór potrafią dać nowe światło na wiele spraw.

źródło – http://www.solidarnosc.org.pl/