500 zł na dziecko, waloryzacja emerytur i zmiany w kodeksie pracy

W najnowszym wydaniu Super Expressu – 3.12 można przeczytać wywiad ze Stanisławem Szwedem, obecnie sekretarzem stanu w Ministerstwie Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej. Warto przypomnieć, że obecny wiceminister to znany działacz związkowy, członek prezydium Krajowego Zjazdu Delegatów. W rozmowie z redakcją „SE”, Szwed mówi m.in. o intensywnych pracach ws. dodatku dla dzieci. Te 500 zł mają otrzymać rodzice na pierwsze dziecko wg kryterium dochodowego – 800 zł, natomiast na pozostałe bez ograniczeń. Minister przewiduje, że prace legislacyjne mogą potrwać do kwietnia przyszłego roku i wtedy dopiero ustawa wejdzie w życie.

Ponadto Szwed informuje też o pracach nad przyznaniem waloryzacji dla emerytów oraz jednorazowym dodatkiem, dla tych których świadczenia nie przekraczają 2 tys. zł. Te rozwiązania miałyby wejść w życie w marcu przyszłego roku.

Z kolei w wywiadzie dla Dziennika Gazety Prawnej Stanisław Szwed poruszył szalenie ważną kwestię zatrudnienia tymczasowego. Jego zdaniem “cała ustawa o pracownikach tymczasowych powinna zostać poddana generalnemu przeglądowi. Moim zdaniem należy ograniczyć zatrudnianie przez agencje pracy tymczasowej w obecnej formule, bo jest ono nadużywane. Ustawa miała być odpowiedzią na krótkookresowe zapotrzebowanie na pracę, a zatrudnienie to przekształciło się w stałą pracę tymczasową na gorszych warunkach niż pozostali zatrudnieni. Trzeba to ograniczyć w zdecydowany sposób.”

jw

foto Wojciech Obremski