10 tysięcy dla ratowników

Zebraną przez Region od organizacji związkowych i osób prywatnych kwotę 10 tysięcy złotych przekazał w czwartek 30 kwietnia Kazimierz Kimso dyrektorowi Pogotowia Ratunkowego we Wrocławiu Zbigniewowi Mlądzkiemu oraz przewodniczącemu zakładowej Solidarności Remigiuszowi Zarzyckiemu.
O przeznaczeniu pieniędzy na wsparcie ratowników medycznych zdecydowali członkowie prezydium ZR na środowym zebraniu on-line.
To już kolejna wpłata dla służby zdrowia w naszym regionie. W ostatnich kilku tygodniach po apelu przewodniczącego Zarządu Regionu takie same kwoty otrzymały wrocławskie szpitale (Dolnośląskie Centrum Chorób Płucnych, Akademicki Szpital Kliniczny, Wojewódzki Szpital Specjalistyczny).
Ratownicy podkreślają, że na interwencje wyjeżdżają zabezpieczeni, ale np. znane z przekazów medialnych pomarańczowe kombinezony bardzo ograniczają ruchy oraz możliwość rejestracji bodźców zewnętrznych. Kierowcy zwracają uwagę, że prowadzenie karetki w takim kombinezonie jest bardzo trudne. Ratownicy skarżą się, że po kilku godzinach pracy w takim stroju z rękawów wylewa się wodę. W użyciu są również kombinezony białe, o tym samym stopniu zabezpieczenia ratownika ale pozbawione opisanych wad. Tyle, że jest ich za mało.
Ratownicy prezentowali też profesjonalne maski wielokrotnego użytku, w których filtr można dezynfekować. Koszt takiej maski to około 350 zł. Mamy nadzieję, że przekazane pieniądze pozwolą na dokupienie większej ilości masek. Remigiusz Zarzycki w imieniu ratowników podziękował za dar serca.
Pogotowie Ratunkowe we Wrocławiu jest dysponentem 40 zespołów ratownictwa medycznego – 23 podstawowych i 17 specjalistycznych. Jednostka rocznie wykonuje 160 tys. świadczeń. SP ZOZ zatrudnia blisko 1000 osób.
Pogotowie Ratunkowe we Wrocławiu posiada podstacje w mieście Wrocławiu oraz Oddziały w powiatach: wrocławskim, milickim, oławskim, strzelińskim, średzkim, trzebnickim oraz wołowskim.

W dalszym ciągu trwa nasza zbiórka na walkę z pandemią.

Apel o wpłaty, numer konta