XXVII Krajowy Zjazd Delegatów NSZZ „Solidarność”

KZDTo będzie bezprecedensowe wydarzenie: w Bielsku-Białej odbędą się obrady XXVII Krajowego Zjazdu Delegatów NSZZ „Solidarność”. Zgodnie ze statutem krajowy zjazd jest najwyższą władzą stanowiącą w naszym związku. W trakcie bielskich obrad delegaci wybiorą przewodniczącego „Solidarności” oraz członków Komisji Krajowej na czteroletnią kadencję.
– Nie mam wątpliwości, że wybranie Bielska-Białej na miejsce sprawozdawczo-wyborczego zjazdu jest wielkim wyróżnieniem dla naszego regionu, docenieniem jego dotychczasowej działalności i aktywności, zarówno na szczeblu regionalnym jak i ogólnokrajowym – mówi Marek Bogusz, przewodniczący podbeskidzkiej „Solidarności”. Podkreśla przy tym, że przygotowanie obrad krajowego zjazdu jest nie tylko wyróżnieniem, ale też wielkim, skomplikowanym przedsięwzięciem organizacyjnym. Trzeba sobie uświadomić, że do Bielska-Białej przyjedzie ponad trzystu delegatów z całej Polski i drugie tyle gości, obserwatorów i osób z obsługi.