Postanowienia Sztabu Protestacyjno-Strajkowego oświaty

Sztab Protestacyjno-Strajkowy KSOiW NSZZ „Solidarność”, na spotkaniu w dniu 29 stycznia 2019 r. w Warszawie, postanowił: – powołać do 14 lutego regionalne sztaby protestacyjno-strajkowe, – do 15 marca rozpocząć procedury wejścia w spór zbiorowy na poziomie placówek oświatowych (lub go kontynuować), – oflagować placówki oświatowe zgodnie z decyzją regionalnych sztabów, jednocześnie – zaapelował do sztabów regionalnych o podjęcie lokalnych akcji protestacyjnych, – zdecydował o podjęciu działań informacyjnych skierowanych do rodziców, m.in. wysłać do mediów i instytucji „List do rodziców”. Sztab postanowił także, że do czasu realizacji naszych postulatów płacowych, przedstawiciele KSOiW NSZZ „S” będą brali udział w spotkaniach z MEN, jedynie w charakterze obserwatorów. Olga Zielińska Rzecznik prasowy KSOiW NSZZ „S”

W spotkaniu uczestniczyła Danuta Utrata, przewodnicząca Międzyregionalnej Sekcji NSZZ “Solidarność” Oświaty Dolny Śląsk.

jw