Nagroda za ponadprzeciętną wiedzę

Po raz siedemnasty we wrocławskiej Szkole Podstawowej nr 17 odbył się dolnośląski finał konkursu „Od Solidarności do III Rzeczpospolitej”.

Jest to niezwykła impreza, która rozwija uczniowską wiedzę o historii  Polski, którą można przecież dotykać osobiście – opowiedziała mama jednej z uczestniczek rywalizacji. Pamiętam tamte czasy, ale szczegółowość pytań wykraczała poza moją wiedzę wspominała mieszkanka wrocławskiego Gądowa.

Jak co roku rywalizacja toczyła się na trzech poziomach.  Uczniowie szkół podstawowych, gimnazjalnych i licealnych zmagali się z pytaniami tekstowymi, dźwiękowymi i wizualnymi. W przypadku podstawówek ważne były nawet połówki punktów.

Ostatecznie pierwsze miejsce wśród zespołów licealnych zdobyła drużyna XIII LO z Wrocławia, największą wiedzą wśród gimnazjalistów wykazali się uczniowie z Kobierzyc, a zwycięstwo na poziomie podstawówek odnieśli żacy z Tyńca Małego.

Organizatorzy zadbali o liczną rzeszę sponsorów, dlatego wszyscy uczestnicy zostali obdarowani książkami, grami, komiksami i innymi gadżetami. W tym roku wyjątkowo zdobywcy pierwszych miejsc wraz z opiekunami zostali nagrodzeni kilkudniową wycieczką do Gdańska – do kolebki Solidarności. Na przejazd, noclegi i wiele atrakcji złożyli się sponsorzy, którzy odpowiedzieli na prośbę Jarosława Krauzego. Zbieżność 17 edycji i 17 szkoły podstawowej zobowiązuje powiedział pomysłodawca. Jako członek władz związku zawodowego Solidarność i wrocławski radny zobowiązał się do bycia przewodnikiem dla młodzieży. Jak zapewnił – otworzą się przed nimi różne drzwi i miejsca niedostępne dla turystów. Jak co roku intelektualne zmagania uświetnił występ chóru Bel Canto pod wodzą pani Edyty Kołacz, która wybrała bogaty repertuar od: Psalmu stojących w kolejce, przez Kocham Cię Polsko po nieśmiertelne Mury.

tb