Minister Zalewska we Wrocławiu

Minister edukacji narodowej Anna Zalewska wraz z wojewodą dolnośląskim Pawłem Hreniakiem oraz kuratorem Romanem Kowalczykiem wzięła udział w urzędzie wojewódzkim w konferencji prasowej, mówiąc o wprowadzanej reformie oświatowej. Minister uspokajała rodziców i nauczycieli, apelując o spokój. Odpowiadając na pytanie dotyczące zbieranych podpisów o referendum przeciwko reformie, zapytała czy można być przeciwko 6-latkom, przeciwko rozszerzonej historii, przeciwko likwidacji gimnazjów czy 4-letnim liceom, skoro w kampanii wyborczej ludzi za tym się opowiadali.

Na pytanie dotyczące dalszego funkcjonowania tzw. godzin karcianych, minister powiedział, że w tej sprawie toczą się rozmowy ze związkami zawodowymi.

Minister Zalewska zapowiedziała, że w kwietniu przedstawi nowe rozwiązania płacowe w oświacie.

Z kolei kurator Roman Kowalczyk przedstawił szczegółową informacje o wdrażaniu nowej sieci szkolnej. Aktualnie wpłynęły 103 projekty uchwał, a kurator wydał 52 opinie, w tym 11 warunkowo. Kurator zapewnił, że do 31 marca sieć szkół będzie gotowa.

jw

foto Janusz Wolniak