Apel ws. głosowania na Dudę

Publikuję Apel jaki skierowałam do pracowników w zakładzie o głosowanie na kandydata na Prezydenta RP Andrzeja Dudę z prośbą o przeczytanie  go przez szerokie grono i przemyslenie argumentów jakie przedstawiam. Mam nadzieję, że moje argumenty moga pomóc w przekonaniu wielu osób do głosowania na ANDRZEJA DUDĘ.

Małgorzata  Calińska Mayer

APEL

Zwracam się z prośbą do wszystkich pracowników o udział w wyborach i zagłosowanie na kandydata na Prezydenta RP ANDRZEJA DUDĘ.

Andrzej Duda jest jedynym kandydatem, który nie tylko w formie obietnicy, ale Umowy spisanej  w dniu 5.05.2015 roku z Komisją Krajową NSZZ „Solidarność” zobowiązał się do zrealizowania postulatów „Solidarności”. Z tego najbardziej oczekiwane w naszym zakładzie:

.  cofnięcie ustawy, która podniosła wiek emerytalny do 67 roku życia.

Jest to najważniejsze zobowiązanie, które wbrew pozorom dotyczy wszystkich i młodych i starszych pracujących w naszym zakładzie, ale również w całej Polsce.

Czy ktokolwiek może sobie wyobrazić kobietę w wieku 67 lat pracującą u nas na produkcji ?

Kobietę pracującą 8 a nawet 12 godzin na taśmie montażowej w wyliczonym na sekundy cyklu, z deprakiem w ręku albo opierającą się na balkoniku ortopedycznym. A co z elastycznością, którą się dziś wymaga od każdego? Mówię o kobietach, bo kobietom podniesiono wiek emerytalny o 7 lat a mężczyznom o 2 lata. Ale dziś nie tylko kobiety, ale wielu mężczyzn jest bardzo spracowanych i schorowanych i czeka  na świadczenie przedemerytalne jak na zbawienie a co dopiero na emeryturę. Bardzo proszę, aby wszyscy uruchomili swoją wyobraźnię:

• wieloletni pracownicy niech wyobrażą sobie siebie w wieku 67 lat pracującego  w    Whirlpoolu
  • młodzi pracownicy- wyobraźcie sobie swoją mamę w wieku 67 lat pracującą na taśmie produkcyjnej
  • Kierownicy, mistrzowie, liderzy, – co będzie jak przyjdzie Wam wykonywać plany produkcyjne pracownikami mającymi 67 rok życia.
  • Młodzi, wykształceni – wydaje się , że to Was nie dotyczy. Jeszcze tak daleko macie do emerytury, więc obojętny dla Was jest wydłużony wiek emerytalny. A nie powinien. Wielogodzinne przebywanie w pracy, duży stres i brak czasu dla rodziny. To wszystko powinno przemawiać za obniżeniem wieku emerytalnego.
  • Na głosy skąd wziąć na to pieniądze. Odpowiem, wystarczy wstrzymać i rozliczyć wszystkie afery i zablokować wyprowadzanie pieniędzy do „ rajów podatkowych”.
  • Zatrudnianie poprzez Agencje Pracy Tymczasowej. Zakładowa „Solidarność ”w 2006 roku doprowadziła do tego, że u nas pracownicy zatrudniani przez APT otrzymują wynagrodzenie, jakie obowiązuje w taryfikatorze na danym stanowisku. Np.  obecnie monter ma stawkę miesięczną 2510 zł. Natomiast w większości zakładów w Polsce mają wynagrodzenie najniższe krajowe 1750 zł. Niestety Sejm w 2010 roku zmienił zapisy w Ustawie o pracy tymczasowej, które pozwalają przez wiele lat zatrudniać tego samego pracownika nawet na tym samym stanowisku, przerzucając go tylko pomiędzy Agencjami. Działania Prezydium „Solidarności” na wszystkich szczeblach kraju łącznie z interpelacjami poselskimi się wyczerpały. Trzeba zmian ustawowych.

Andrzej Duda zobowiązał się to zmienić. Dlatego wszyscy powinniśmy głosować na ANDRZEJA DUDĘ.

W imieniu Komisji MOZ NSZZ „Solidarność”

Polar Whirlpool Polska Sp. zo.o

Małgorzata Calińska Mayer