WSZECHNICA SIP Z EUROPEJSKIEJ PERSPEKTYWY (2011)

Z uwagi na warsztatowy charakter seminarium, zaplanowano uczestnictwo prelegentów w osobach: eksperta bezpieczeństwa i higieny pracy Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” Iwony Pawlaczyk, profesora Jerzego Olszewskiego z Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, nadinspektora Henryka Batarowskiego z Okręgowej Inspekcji Pracy w Gdańsku, którzy zaprezentowali tematy społecznej inspekcji pracy z perspektywy europejskiej oraz praktyczne przykłady radzenia sobie z nowymi zagrożeniami w przemyśle. Wiele miejsca poświęcono na prewencyjny charakter działań sip, ocenę ryzyka zawodowego, kształtowanie
kultury bezpieczeństwa w biznesie. Dyskusjom i wnioskom nie było końca.
Ciekawe wystąpienie miał także przedstawiciel holdingu górniczego, który wspólnie ze społecznym inspektorem pracy z kopalni, w przystępny, obrazowy sposób przedstawił problemy tej branży.
Ze względu na przynależność związkową zostaliśmy niezwykle ciepło przyjęci przez kierownictwo i obsługę ośrodka. Okazało się bowiem, że znakomita większość osób tam zatrudnionych to członkowie naszej „Solidarności”.
Integracyjny, konsolidujący sposób prowadzenia zajęć także w grupach roboczych wnosi cenny wkład w kształtowanie bezpiecznych warunków zatrudnienia na stanowiskach pracy nadzorowanych przez członków naszej wszechnicy. Dzięki takiej formie można łatwiej przekonać pracodawców, że prowadzona przez sip kontrola warunków pracy, wydatnie wspiera ich w zakresie odpowiedzialności za bezpieczeństwo i higienę pracy.
Seminarium w Cetniewie –Władysławowie to kolejny sukces dolnośląskiej „Solidarności”.