Zaśpiewali dla wolności

W Centrum Historii Zajezdnia odbył się koncert upamiętniający 30 rocznicę zwycięstwa obozu „Solidarności” w 1989 roku. Już po raz szósty Szkoła Podstawowa nr 109 im. Edwarda Dembowskiego we Wrocławiu zorganizowała uroczystości pod honorowym patronatem przewodniczącego Regionu NSZZ „Solidarność” Kazimierza Kimso. Szef dolnośląskiej „Solidarności” w piśmie do dyr. szkoły podziękował gronu pedagogicznemu  za kształtowanie patriotycznych postaw wśród młodego pokolenia i wyraził uznanie dla wysokiego  poziomu artystycznego występu młodzieży. Ponadto Kimso napisa: Pragniemy wspólnie z pedagogami pokazywać młodemu pokoleniu jak ważne są takie wartości jak wolność, czy patriotyzm. Trud dyrekcji i pedagogów zasługuje na najwyższe uznanie.

Wśród gości honorowych uroczystości byli Ludzie spod znaku „P” oraz przedstawiciele Wrocławskiego Centrum Seniorów, którzy przygotowali szereg sentencji o wolności.

W występach artystycznych oprócz gospodarzy SP 109 wzięła udział młodzież z Siechnic,  z SP 15, SP 78. Zebrani ze wzruszeniem słuchali patriotycznych pieśni, poczynając od Mazurka Dąbrowskiego, Roty czy Modlitwy obozowej.

Na koniec sekretarz Regionu Dolny Śląsk Grzegorz Makul wszystkim uczestnikom podziękował i wręczył upominki.

jw