Oświatowa „Solidarność” ws. zmian w edukacji

Rada Międzyregionalnej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” na dzisiejszym zebraniu krytycznie odniosła się do zaprezentowanych przez minister edukacji założeń zmian w systemie oświaty. Rada poparła stanowisko Prezydium Sekcji Krajowej, które wyraziło swój wielki niepokój i obawy. (poniżej).

Ponadto Rada przyjęła własne stanowiska dotyczące ochrony miejsc pracy. (poniżej)

Stanowisko

Stanowisko Prezydium Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” ws. przedstawionych przez minister Annę Zalewską założeń dotyczących zmian w polskiej oświacie.

Zdaniem członków Prezydium Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” przedstawione przez minister edukacji narodowej Annę Zalewską na konferencji w Toruniu „Uczeń. Rodzic. Nauczyciel – Dobra Zmiana” założenia zmian oświatowych budzą wielki niepokój i obawę o utratę miejsc pracy przez pracowników oświaty. Brak przedstawienia szczegółów proponowanych zmian pogłębia obawy środowiska o jakość polskiej edukacji.

Oczekujemy konkretnych informacji i zapisów dotyczących przede wszystkim podstawy programowej, wskazania źródeł finansowania proponowanych zmian i gwarancji utrzymania zatrudnienia.

Nie wierzymy, że deklarowana przez minister Zalewską likwidacja gimnazjów przez wygaszanie nie spowoduje utraty miejsc pracy.

Nasz sprzeciw budzi w dalszym ciągu brak konkretnych informacji dotyczących regulacji wynagrodzeń w oświacie.

Stanowisko

Ws. poparcia Stanowiska Prezydium KSOiW NSZZ „Solidarność”

Rada MSOiW NSZZ „Solidarność” Dolny Śląsk popiera Stanowisko ws. przedstawionych przez minister Edukacji Narodowej założeń zmian w polskiej oświacie

Stanowisko

Rady MSOiW NSZZ „Solidarność” Dolny Śląsk ws. przedstawionych przez minister Edukacji Narodowej założeń zmian w polskiej oświacie

Rada MSOiW NSZZ „Solidarność” Dolny Śląsk domaga się ustawowych rozwiązań,  które zapobiegną likwidacji miejsc pracy. Jeśli utrata miejsc pracy wiązałaby się z niżem demograficznym, oczekujemy ustalenia w porozumieniu z reprezentatywnymi związkami zawodowymi działań osłonowych, dla osób, które będą zagrożone utratą pracy.

jw

foto Janusz Wolniak