Obowiązek złożenia wniosku u pracodawcy

Zgodnie z UCHWAŁA NR 11 XVI Krajowego Zjazdu Delegatów NSZZ „Solidarność” wszystkie organizacje zakładowe i międzyzakładowe NSZZ “Solidarność” zobowiązane są do złożenia u swoich pracodawców pisemnych wniosków o przekazywanie składki członkowskiej należnej Regionowi Dolny Śląsk NSZZ „Solidarność” i Komisji Krajowej bezpośrednio na konto Regionu Dolny Śląsk.
Wysokość składki związkowej i zasady naliczania opisane są we wniosku do pracodawcy.
Uchwała NR 11 XVI Krajowego Zjazdu Delegatów NSZZ „Solidarność” oraz uchwała uzupełniająca poniżej.

UCHWAŁA NR 11 XVI KZD
ws. przekazywania składki członkowskiej
Krajowy Zjazd Delegatów NSZZ “Solidarność” działając na podstawie § 18 ust. 1, pkt 4 Statutu NSZZ “Solidarność” i ustawy o związkach zawodowych (art. 331, ust. 2) zobowiązuje wszystkie organizacje związkowe i międzyzakładowe organizacje związkowe NSZZ “Solidarność” do złożenia u swoich pracodawców pisemnych wniosków o przekazywanie składki członkowskiej należnej zarządowi regionu i Komisji Krajowej bezpośrednio na konto zarządu regionu. Kopia wniosku z potwierdzeniem przyjęcia przez pracodawcę, winna być przekazana do zarządu regionu w nieprzekraczalnym terminie do 31 grudnia 2003 roku.

U pracodawcy należy złożyć wykaz imienny członków Związku wraz z wnioskiem o potrącenie składek z deklaracji członkowskiej.
U pracodawcy składamy wniosek o comiesięczne przekazywanie pobranej składki członkowskiej – stanowiącej 0,82 % miesięcznych przychodów członka Związku – na rachunki: komisji zakładowej i Regionu Dolny Śląsk. Kopię wniosku prosimy niezwłocznie przesłać do Regionu.
W sprawie wniosków prosimy o kontakt z Działem Księgowości i Ewidencji Regionu Dolny Śląsk NSZZ “Solidarność” – tel. 717810152, e-mail: ewidencja@solidarnosc.wroc.pl

UCHWAŁA NR 8
XVII Krajowego Zjazdu Delegatów
ws. uzupełnienia uchwały nr 11 XVI KZD
Krajowy Zjazd Delegatów NSZZ “Solidarność” podejmuje decyzję o dodaniu do treści uchwały nr 11 XVI KZD w brzmieniu:
„Krajowy Zjazd Delegatów NSZZ “Solidarność” działając na podstawie §18 ust.1,
pkt. 4 Statutu NSZZ “Solidarność” i ustawy o związkach zawodowych (art.331, ust. 2) zobowiązuje wszystkie organizacje związkowe i międzyzakładowe organizacje związkowe NSZZ “Solidarność” do złożenia u swoich pracodawców pisemnych wniosków
31 grudnia 2003 roku”, zdanie o następującej treści: „Odstępstwo od tej zasady jest możliwe wyłącznie w drodze porozumienia pomiędzy właściwymi zarządami regionu a zainteresowaną organizacją”.

Spała, 29 maja 2004 r.

XVII Krajowy Zjazd Delegatów