Dolnośląski Pakiet Gospodarczy

Marszałek województwa dolnośląskiego w publicznym wystąpieniu na facebooku zapowiedział wszechstronną pomoc dla przedsiębiorców Regionu, prezentując założenia Dolnośląskiego Pakietu Gospodarczego.

-W tym trudnym czasie nie zostawimy dolnośląskich przedsiębiorców bez pomocy, dlatego prezentujemy Dolnośląski Pakiet Gospodarczy. Jest to system wsparcia dedykowany mikro, małym i średnim przedsiębiorcom na Dolnym Śląsku. W sumie to miliard złotych. To będą pieniądze ze środków unijnych i budżetu województwa dolnośląskiego. Chcemy by uzupełnił on rządową Tarczę Antykryzysową – zapowiedział marszałek Cezary Przybylski.

Celem tego programu ma być przede wszystkim złagodzenie ekonomicznych i gospodarczych skutków epidemii koronawirusa. Jego realizacja oparta będzie w systemie finansowym i doradczym i przeprowadzona w trzech etapach.

W pierwszym etapie będzie to bieżąca pomoc dla firm, które ucierpiały na skutek epidemii.

-338 mln zł przekażmy na dopłaty do wynagrodzeń dla prowadzących firmy. Szacujemy, że z tej pomocy może skorzystać kilkadziesiąt tysięcy firm i ich pracowników; 220 mln zł na pozycje obrotowe, płynnościowe, inwestycyjne i poręczenia. Dodatkowo udzielamy wsparcia pośrednikom. Upraszczamy rozliczenia projektów unijnych, które są w toku wartości około 500 mln zł. Będą też możliwe tzw. wakacje spłat pożyczek oraz prolongaty poręczeń – wskazał marszałek.

Jak dodał, w drugim i trzecim etapie nastąpi łagodzenie skutków kryzysu i pobudzenie do rozwoju. Samorząd chce tutaj zastosować wsparcie mieszane zwrotne i bezzwrotne, profesjonalne doradztwo dla pracowników, jak i dla osób poszukujących pracy, dedykowane wsparcie branżowe dla najbardziej potrzebujących.

jw