XVII LO realizuje projekt „Opieka nad tablicą Solidarności” przy ul. Grabiszyńskiej we Wrocławiu

Liceum Ogólnokształcące nr XVII im. Agnieszki Osieckiej od 2009 r. uczestniczy w projekcie „Opieka nad tablicą Solidarności” przy ul. Grabiszyńskiej we Wrocławiu. Co roku młodzież XVII-tki (pierwsze i drugie klasy A) udają się na ulicę Grabiszyńską, gdzie obok dawnej zajezdni MPK znajduje się pamiątkowa tablica (odsłonięta 30 VIII 1981 r.) upamiętniająca strajk, który wybuchł w tym miejscu 26 VIII 1980 r. z następującym napisem: TU RODZIŁA SIĘ WROCŁAWSKA SOLIDARNOŚĆ. W DNIACH 26 VIII – 1 IX 1980 ROKU MIĘDZYZAKŁADOWY KOMITET STRAJKOWY KIEROWAŁ STĄD AKCJĄ ROBOTNICZEGO PROTESTU NA DOLNYM ŚLĄSKU”. W późniejszym czasie na murze zajezdni odsłonięto również tablicę z postulatami Gdańskiego Międzyzakładowego Komitetu Strajkowego ogłoszonymi 16-17 sierpnia 1980r. 23 listopada 2016r. uczniowie kl. 2A oraz członkowie Solidarności Oświatowej w XVII LO: koordynator projektu prof. Robert Pieńkowski i wychowawca klasy 2A prof. Edyta Cwynar dokonali gruntownych porządków w otoczeniu tablicy, zapalili znicz ku czci ofiar komunistycznego totalitaryzmu, a następnie udali się do Centrum Historii Zajezdnia. Tam zwiedzona została wystawa „Wrocław 1945-2016” a w rolę przewodnika wcielił się prof. Robert Pieńkowski.