Wybory samorządowe 2018

Przed nami wybory samorządowe. Na listach do rad wszystkich szczebli samorządu kandyduje wielu członków naszego Związku. Prezentujemy na tej stronie kandydatów z naszego Regionu. Sami nie jesteśmy w stanie przedstawić tu wszystkich i dlatego zwracamy się z prośbą do kandydatów o przysłanie na adres mailowy Regionu zdjęcia, informacji gdzie kandyduje, z jakiego komitetu wyborczego i czy posiada rekomendację macierzystej organizacji związkowej.

STANOWISKO Nr 3/2018
Zarządu Regionu Dolny Śląsk NSZZ „Solidarność”
ws. wyborów samorządowych 2018

Wobec zbliżających się wyborów samorządowych 2018, Zarząd Regionu apeluje do wszystkich członków i sympatyków „Solidarności”, by w pełni skorzystali ze swojego demokratycznego prawa do ustanawiania władzy lokalnej. Niech nikt w tym dniu nie pozostanie w domu i koniecznie odda głos na najlepszego kandydata.
NSZZ „Solidarność” nie jest partią polityczną, ale członkowie „Solidarności” nie tylko mogą, ale w miarę swoich kompetencji powinni również korzystać z biernego prawa wyborczego.
Zarząd Regionu zachęca do głosowania na kandydatów – członków „Solidarności”, zwłaszcza tych, których rekomendują rodzime organizacje zakładowe.
Spotkajmy się wszyscy przy urnach wyborczych.
Wrocław, 2018-09-17

NASI KANDYDACI:

BesserIreneusz Besser – przewodniczący OZ NSZZ „Solidarność” ZPS Karolina; Członek Powiatowej Rady Rynku Pracy, Przewodniczący Sekcji Krajowej Ceramików i Szklarzy NSZZ „Solidarność”, kandyduje z listy KWW Nasza Gmina do Rady Miejskiej w Jaworzynie Śląskiej.

BesserJacek Bogusz – członek KZ NSZZ “Solidarność” przy Uniwersyteckim Szpitalu Klinicznym we Wrocławiu, kandydat na radnego do Rady Gminy Czernica z listy KWW Ludzie Dobrej Gminy w okręgu wyborczym nr 6 lista 18. Posiada poparcie Podzakładowej Organizacji Związkowej NSZZ “Solidarność”Dział Utrzymania Obiektu- obsługa systemu poczty pneumatycznej w USK.Wrocław.

CalińskaMałgorzata Calińska-Mayer – OZ NSZZ „Solidarność” Polar Whirlpool; członkini Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność”, przewodnicząca Krajowej Sekcji Przemysłu Elektromaszynowego, mediator społeczny. Rekomendowana przez KZ NSZZ „Solidarność” Polar Whirlpool, popierana m.in. przez KZ MOZ NSZZ „Solidarność” przy MPK Sp. z o.o we Wrocławiu. Kandyduje do Sejmiku Województwa z listy Prawa i Sprawiedliwości

ChmielowiecKatarzyna Chmielowiec–Sekretarz Organizacji Związkowej NSZZ „Solidarność” przy ZPS „Karolina” Sp. z o.o. w Jaworzynie Śląskiej, Społeczny Inspektor Pracy w ZPS „Karolina”, kandyduje z KWW Nasza Gmina do Rady Miejskiej w Jaworzynie Śląskiej.

JaronLilla Jaroń – Wicedyrektor Dolnośląskiego Wojewódzkiego Urzędu Pracy. członkini MOZ NSZZ „Solidarność” przy Dolnośląskim Wojewódzkim Urzędzie Pracy, posiada poparcie MOZ.
Kandyduje do Sejmiku Województwa Dolnośląskiego z listy Koalicji Obywatelskiej – Platforma Obywatelska i Nowoczesna okręg nr 2 (dawne województwo \wrocławskie)

KellnerMałgorzata Kellner – Członkini OZ NSZZ “Solidarność” przy Uniwersyteckim Szpitalu Klinicznym we Wrocławiu, posiada poparcie Podzakładowej Organizacji Związkowej NSZZ “Solidarność” Pion Operacji Logistycznych Region Dystrybucji we Wrocławiu w kandydowaniu na radną do Rady Miasta Wrocławia z z listy KW Prawa i Sprawiedliwości w okręgu wyborczym nr 1.

KozłowskiAndrzej Kozłowski – przewodniczący NSZZ „Solidarność” przy Essity Operations Poland Sp. z o.o w Oławie, zakładowy społeczny inspektor pracy, członek Zarządu Regionu Dolny Śląsk NSZZ „Solidarność’, zastępca przewodniczącego Rady Oddziału Powiatu Oławskiego NSZZ „Solidarność”. Kandyduje do Rady Miasta w Oławie z listy PiS.

LisowskiMirosław Lisowski – rekomendowany przez MOZ NSZZ „Solidarność” przez Zakładzie Linii Kolejowych we Wrocławiu Przez kilkanaście lat działacz struktur krajowych i regionalnych NSZZ „Solidarność” kolejarzy (m.in. wiceprzewodniczący Krajowej Sekcji Kolejarzy, przewodniczący Okręgowej Sekcji Kolejarzy Region Dolny Śląsk), a także członek Zarządu Regionu Dolny Śląsk dwóch kadencji, Delegat na Krajowy Zjazd Delegatów.Od roku 2000 Prezes Zarządu „SOLKOL” Spółka z o.o.
Członek Prawa i Sprawiedliwości; Członek Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich. Redaktor naczelny i wydawca ogólnopolskiego pisma „Wolna Droga”. Współpracownik Duszpasterstwa Kolejarzy Archidiecezji Wrocławskiej.
Współzałożyciel Klastra Forum Luxtorpeda 2.0, działającego na rzecz rewitalizacji i promocji polskiego transportu kolejowego.
Kandyduje do Sejmiku Województwa Dolnośląskiego z listy Prawa i Sprawiedliwości (okręg nr 2).

MartowiczTomasz Martowicz – przewodniczący OZ NSZZ „Solidarność” Wabco, członek Rady Krajowej Sekcji Przemysłu Motoryzacyjnego, KKW Tomasza Martowicza, kandyduje do Rady Gminy Miękinia.

Matyszczak1Jan Matyszczak – OZ NSZZ „Solidarność” ZNTK Oleśnica, Oleśnica Razem; Rada Miasta Oleśnica.

NiznikEwelina Niźnik – przewodnicząca OZ NSZZ „Solidarność” Pracowników KGHM Cuprum Sp. z o.o. Centrum Badawczo-Rozwojowe, inżynier, absolwentka Politechniki Wrocławskiej. Pracuje w zawodzie geologa od 15 lat.
Kandyduje do Rady Miejskiej z Listy nr 14 BEZPARTYJNY WROCŁAW Okręg nr 4

PieńkowskiRobert Pieńkowski – OZ NSZZ „Solidarność” Pracowników Oświaty i Wychowania Wrocław Centrum; Prawo i Sprawiedliwość; Rada Miejska Wrocławia.

PikulińskiJacek Adam Pikuliński - OZ NSZZ „Solidarność” Pracowników Diora Świdnica Sp. z o.o; KW Stowarzyszenia „Wspólnota Samorządowa Ziemi Świdnickiej”, Rada Miasta w Świdnicy.

StelmachZygmunt Stelmach – OZ NSZZ „Solidarność” przy PWiK Delfin sp z.o.o w Ząbkowicach Śląskich, przewodniczący Rady Oddziału Powiatu Ząbkowice Śląskie, reprezentant Związku w Radzie Rynku Pracy w Ząbkowicach Śląskich. Kandyduje z listy KW PiS do Rady Powiatu Ząbkowickiego.

Szczurowska"Janina Magdalena Szczurowska – , przewodnicząca MOZ NSZZ Solidarność Pracowników Oświaty i Wychowania Ziemi Wałbrzyskiej.Członek Rady Społecznej Szpitala Ginekologiczno – Położniczego w Wałbrzychu. Asystent posłanki Anny Zalewskiej.
Kandyduje z Komitetu Prawo i Sprawiedliwość do Rady Miasta Wałbrzycha, dzielnica Podzamcze.

SzczurowskiMiłosz Szczurowski – przewodniczący OZ NSZZ „Solidarność” PPG Deco Polska Sp. z o.o; Otrzymał rekomendację Komisji Zakładowej NSZZ „Solidarność” przy PPG
Jest asystentem posła Przemysława Czarneckiego. Kandyduje do Rady Powiatu Wrocławskiego z okręgu nr. 4 gminy Kobierzyce – Żórawina z listy PiS.

ZaporowskiMichał Zaporowski – członek OZ NSZZ “Solidarność” T&J;posiada poparcie macierzystej OZ, kandyduje do Rady Miasta Wrocławia w okręgu nr 7 z listy KW PiS