Trzeba było mieć odwagę

W starej Lokomotywowni przy ul. Paczkowskiej we Wrocławiu odbyły się uroczystości rocznicowe. Przedstawiciele władz państwowych, samorządu , PKP oraz organizatorzy – Krajowa Sekcja Kolejarzy NSZZ “Solidarność” uczcili pamięć strajkujących kolejarzy z października 1980 r. Trzeba było mieć odwagę – mówił arcybiskup Józef Kupny w homilii, aby w tamtych czasach upomnieć się o dobro wspólne. Po mszy w lokomotywowni, jak co roku zebrani złożyli wiązanki kwiatów pod pomnikiem św. Katarzyny, patronki kolejarzy.

O znaczeniu protestu głodowego kolejarzy sprzed 38 lat mówili m.in. doradca prezydenta Andrzeja Dudy Agnieszka Lenartowicz-Łysik, Kazimierz Kimso przewodniczący Zarządu Regionu, prezydent – elekt Wrocławia Jacek Sutryk, przewodniczący kolejowej Solidarności Henryk Grymel,  prezes Grupy PKP Krzysztof Mamiński. Odczytano także list od premiera Morawieckiego.

W strajku kolejarzy we Wrocławiu w październiku 1980 r. wzięło udział 34 kolejarzy. Wraz z nimi głodował ks. Stanisław Orzechowski. Te wspomnienia przywołał jeden z uczestników protestu Zbigniew Iwaniuk.