“Tajne państwo” we Wrocławiu.

W 75. rocznicę powstania Polskiego Państwa Podziemnego (sobota 27 września) na placu Solnym w godzinach 12:00- 16:00 Instyt Pamięci Narodowej przygotował dla mieszkańców Wrocławia atrakcje . Będzie można posłuchać opowiadań kombatanów wojennych, dla młodszych przygotowane zostały konkursy i gry historyczne.
Poniżej zamieszczamy harmonogram sobotniego wydarzenia:
1. Stoiska edukacyjne na pl. Solnym we Wrocławiu (konkursy i gry dla dzieci, stoiska ; (mała konspiracja: drukarnia, tworzenie dokumentów, szkolenia medyczne, tajne nauczanie,teatr). Wspólne śpiewanie zakazanych piosenek; Od 12:00- 16:00
2. Stolik spotkań; rozmowy z kombatantami Armii Krajowej
12:30: Andrzej Uchwat ;, członek KEDYW-u opowie o akcjach; małego i dużego sabotażu.
14:30 Stanisław Wołczaski, Powstaniec Warszawski, członek Biura Informacji i Propagandy – kolporter, opowie o ruchu oporu, humorze i życiu w Warszawie podczas okupacji oraz o Powstaniu Warszawskim
3. Namiot edukacyjny Instytutu Pamięci Narodowej. W stoisku przygotowanym przez Instytut Pamięci Narodowej oddział we Wrocławiu będzie można zagrać w gry: “ZnajZnak” i “ZnajZnak Monte Cassino”, co jest nie tylko wspaniałą zabawą dla całej rodziny, ale i sposobem na
nauczenie się historii. Chętni będą mogli również zgłębić tajniki grafitii.
Polskie Państwo Podziemne to jedyne w swoim rodzaju zjawisko w historii Polski i II wojny światowej z własnym rządem, parlamentem i sądownictwem, którego zbrojnym ramieniem była Armia Krajowa. Przyjdź, zagraj, porozmawiaj i poznaj choć trochę fenomen Tajnego Państwa.
W razie deszczu stoiska i spotkania zostaną przeniesione do C.E.H Konspira na pl. Solnym 11.