Rocznica męczeńskiej śmierci bł. Ks. Jerzego Popiełuszki

Już 33 rocznica męczeńskiej śmierci bł. Ks. Jerzego Popiełuszki – Kapelana „Solidarności”. Przy tej smutnej rocznicy czynimy wspomnienia , przybliżamy sobie postać ks. Jerzego ale również za każdym razem odkrywamy jeszcze nowe wydarzenia z jego życia. Uroczystość wprowadzenia relikwii bł. Ks. Jerzego Popiełuszki jaka się odbyła 3 września 2017 roku w Kościele Parafialnym św. Jana Apostoła we Wrocławiu – Zakrzowie była czymś wyjątkowym. Dała nam nowe światło i pokazała moc modlitwy do Ks. Jerzego. Oczekujący przed kościołem ludzie nie wiedzieli, że przyjazd relikwii był zagrożony. Otóż kiedy z białostockiej wsi wyrusza rodzeństwo ks. Jerzego ( siostra Jadwiga, brat Józef z małżonką) wraz z Przewodniczącym Podlaskiego Zarządu Regionu NSZZ „Solidarność” Józefem Mozolewskim, jakiś diabelski przypadek sprawia, że spod kół przejeżdżającego samochodu wylatuje kamień i rozbija szybę ich samochodu. Przypomina się jeden z zamachów na życie ks. Jerzego; kiedy wracał samochodem z rekolekcji w Gdańsku, na szosę wyszedł przyszły morderca kapitan SB Piotrowski i rzucił kamieniem w przednią szybę samochodu. Szybki manewr kierowcy przedłużył życie księdza o 6 dni. Teraz sytuacja robi się dramatyczna . Jeśli zdecydują się na wymianę szyby, nie dojadą do Wrocławia. A tam wszyscy czekają. Ale jak jechać ponad 600 km…… Modlitwa i prośba do ks. Jerzego sprawia, że ryzykują: jadą z rozbitą szybą a ks. Jerzy ich prowadzi. Dojechali szczęśliwie, bo ks. Jerzy nigdy nie zawodzi. Relikwie bł. Ks. Jerzego przez najbliższą rodzinę w asyście bardzo licznych pocztów sztandarowych zostały wprowadzone do kościoła. Bł. Ksiądz Jerzy przybył do nas , do naszego kościoła i pozostał z nami . PRZYBYŁ ABY NAS WSPIERAĆ. Często spotykamy się z pytaniami a jak to się stało , że są relikwie ks. Jerzego i z skąd? Na to pytanie szeroko odpowiedział w trakcie tej uroczystej Mszy św. Józef Mozolewski. Jest 30 października 1984 roku. Zmasakrowane ciało ks. Jerzego zostaje wydobyte z Wisły i przewiezione do białostockiego szpitala. Pod ścisłą kontrolą SB odbywa się się sekcja zwłok. Na zewnątrz smutny jesienny dzień i Polska zdruzgotana wiadomością o tej potwornej zbrodni. Jeden z lekarzy – drżącymi rękami wykonując sekcję – myśli proroczo. Ryzykując co najmniej wyrzuceniem z zawodu lekarza, mimo obstawy SB pobiera krew, cząstkę serca i wątroby ks. Jerzego. W szklanym naczyniu udaje mu się wynieść je ze szpitala. Pod osłoną nocy lekarz udaje się pod furtkę klasztoru. Puka… Otwiera mu siostra zakonna. Mimo zdziwienia przyjmuje cenne zawiniątko. Próbuje przekazać dar lekarza arcybiskupowi diecezji białostockiej, ten nakazuje, aby szczątki ks. Jerzego przewieźć do Warszawy i złożyć w grobie ks. Jerzego. Siostra zakonna podejmuje się tej misji i jedzie do Warszawy pociągiem. Ksiądz proboszcz Bogucki zdecydowanie odmawia. Zdesperowana siostra stawia „ naczynie” na grobie ks. Jerzego i prosi o pomoc. „ Czułam przez całą drogę powrotną obecność ks. Jerzego i szczęśliwie dojechałam „ W Białymstoku znowu udaje się do arcybiskupa. Ten ostatecznie nakazuje zamurować szklane naczynie w ścianie klasztoru ………..
Mija 25 lat, zbliża się beatyfikacja i wtedy ktoś przypomina sobie o tej sprawie. Rozpoczyna się poszukiwanie .Wielokrotne kucie ściany klasztoru wreszcie przynosi efekt. Relikwie wspomagają nas we wzywaniu świętych i ufnym powierzeniu się ich miłości. W czwartek 19.10.2017 roku na Mszy wieczornej o godz. 18.30 w naszym kościele na Zakrzowie będziemy modlić się o szybką kanonizację naszego Patrona „Solidarności” ale i każdy obecny nie tylko będzie mógł prosić o indywidualne łaski ale ucałować też relikwie bł. Ks. Jerzego Popiełuszko. Zapraszam.