Obrady Komisji Krajowej w Gdańsku

W przeddzień 34. rocznicy Porozumień Sierpniowych w Gdańsku obradowała Komisja Krajowa. Członkowie KK omawiali sprawy wewnątrzzwiązkowe, w tym m.in. stanowisko w sprawie polityki płacowej rządu w sferze budżetowej.

Obrady rozpoczęły się informacjami z prac prezydium KK. Marek Lewandowski, rzecznik KK NSZZ „Solidarność” podsumował kampanię „Sprawdzam polityka”. – Kampania była niewątpliwym sukcesem, odnotowaliśmy aż 2 mln wejść na stronę internetową www.sprawdzampolityka.pl. Dla porównania dodam, że na stronę tygodnika Wprost w trakcie tzw. afery taśmowej weszło 800 tys. internautów – tłumaczył rzecznik obecnym na Sali Akwen członkom KK.

Ewa Zydorek, sekretarz KK, ujawniła zwycięzcę na projekt loga przyszłorocznych obchodów rocznicowych Związku. Za najlepszy projekt komisja uznała logo Darii Nawrot z Regionu Wielkopolskiego NSZZ „S”.

Szef Związku, Piotr Duda, podziękował za hojne wpłaty dokonane przez struktury Związku na relikwiarze, które mają być wyrazem wdzięczności Bogu za dar kapłaństwa bł ks. Jerzego. W jednym relikwie bł ks. Jerzego spoczną na Jasnej Górze, w drugim w Bazylice Św. Brygidy w Gdańsku. – Razem na konto wpłynęło 41 tys. 910 zł, za co serdecznie dziękuje – powiedział Duda.

Następnym punktem obrad było uchwalenie przez członków KK sprawozdania z prac Komisji Krajowej w kadencji 2010-2014 oraz podjęcie stanowiska ws. polityki płacowej rządu wobec pracowników państwowej sfery budżetowej.

Związek wyraża głębokie zaniepokojenie kierunkiem polityki płacowej rządu. Z założeń budżetu państwa na rok 2015 wynika bowiem, że po raz kolejny pracownicy państwowej sfery budżetowej mieliby zostać pozbawieni wzrostu swoich wynagrodzeń. Komisja Krajowa wzywa rząd RP do dokonania weryfikacji tych założeń.

W środę kolejny dzień obrad, tym razem w Sali BHP. Rozpoczęcie planowane jest na godz. 9.00. złożeniem kwiatów pod pomnikiem Poległych Stoczniowców. Tego dnia Komisja Krajowa przyjmie m.in. stanowisko ws. rocznicy podpisania porozumień sierpniowych.