Obraduje 31. WZD Regionu Dolny Śląsk NSZZ “Solidarność”

Ponad 100 delegatów Regionu NSZZ „Solidarność” Dolny Śląsk przyjechało do Góry, gdzie w tutejszym Liceum Ogólnokształcącym odbywa się  31. Walne Zebranie Delegatów. Poprzedziła je msza św. w kościele pw. Św. Katarzyny Aleksandryjskiej. Do zgromadzonych w świątyni członków „Solidarności” zwrócił się ks. Henryk Wachowiak. -Kiedy powstała „Solidarność” mogło się wydawać, że uda się rozwiązać wszystkie problemy. Dzisiaj widzimy, że przed Związkiem stoi jeszcze wiele wyzwań – mówił proboszcz. W szczególności wskazał na obronę praw pracowniczych i przywołując Porozumienia Gdańskie, przypomniał, że wówczas ludzie pracy upominali się o wolne soboty, a dzisiaj jeszcze trwa praca w niedziele. – Nie może być coś takiego jak niedziela handlowa, każda niedziela to przecież dzień święty – przypomniał ks. Wachowiak.

Gośćmi obrad WZD Regionu Dolny Śląsk są Tadeusz Majchrowicz – wiceprzewodniczący Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność”, Kazimierz Bogucki – starosta górowski, Irena Krzyszkiewicz – burmistrz Góry oraz Magdalena Mielczarek – dyr. LO w Górze.

Przewodniczący  Kazimierz Kimso przedstawił informację o pracy Związku od czasu ostatniego WZD.

Podczas obrad prof. Aldona Wiktorska-Święcka zaprezentuje Strategię Rozwoju Regionu NSZZ „Solidarność” Dolny Śląsk.

jw

foto Janusz Wolniak