Obchody 70. rocznicy II wojny światowej

Uroczystości rocznicowe we Wrocławiu podzielono na kilka odsłon. W piątek 8 maja o godz. 9 w Sali Wielkiej Starego Ratusza rozpocznie się spotkanie z pierwszymi powojennymi mieszkańcami miasta. Udział w nim potwierdziło 60 osób, Pionierów Wrocławia (pierwszych przybyszy do miasta po upadku Festung Breslau), Ludzi ze Znakiem „P”, czyli najczęściej robotników przymusowych mieszkających we Wrocławiu oraz żołnierzy Armii Krajowej, którzy trafili do Wrocławia m.in. po upadku Powstania Warszawskiego.

W spotkaniu wezmą udział prezydent Wrocławia Rafał Dutkiewicz i wojewoda dolnośląski Tomasz Smolarz.

Uroczystości będą okazją do podziękowania im za ofiarowanie miastu nowego życia po zakończeniu wojny. W takcie spotkania wystąpi Chór Uniwersytetu Wrocławskiego Gaudium oraz Chór Oktoich Prawosławnego Ordynariatu Garnizonu Wrocław WP.

Po godz. 10 prezydent Wrocławia wraz z gośćmi odsłoni pamiątkową tablicę – fotogram okolic Rynku z 1945 r., który zostanie umieszczony na ścianie budynku przy ul. Sukiennice 9.

Następnie w Bazylice Mniejszej p.w. św. Elżbiety o godz. 10.30 odprawiona zostanie uroczysta Msza św. w intencji Ojczyzny, celebrowana przez arcybiskupa Józefa Kupnego, metropolitę wrocławskiego. Na jej zakończenie w Bazylice nastąpi odsłonięcie tablicy poświęconej pamięci tysięcy Polek i Polaków deportowanych do niewolniczej pracy na terenie hitlerowskich Niemiec w latach 1939 – 1945. Fundatorami tablicy są: Ludzie ze Znakiem „P”, Stowarzyszenie Polaków Poszkodowanych przez III Rzeszę i samorząd Wrocławia.

Przed godz. 12  na placu Gołębim uczniowie czterech wrocławskich szkół utworzą napis POKÓJ, przypominając w ten sposób, jakie wydarzenie obchodzimy.

O godz. 13 rozpocznie się uroczystość wojskowa z apelem pamięci i salwą honorową przy pomniku Żołnierzy Wojska Polskiego (Cmentarz Żołnierzy Polskich na Oporowie).

jw

foto Janusz Wolniak