O poprawę życia Polaków

Poprawa życia Polaków, ograniczenie biedy to najważniejsze zadania do realizacji – powiedział prezydent Andrzej Duda podczas inauguracji sesji Narodowej Rady Rozwoju dotyczącej „Planu na rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju” zaprezentowanego przez wicepremiera, ministra rozwoju Mateusza Morawieckiego.

Andrzej Duda, otwierając posiedzenie, wyraził też nadzieję, że zmiany, jakie proponuje Mateusz Morawiecki, będą sprzyjały powrotom do kraju emigrantów ekonomicznych

Prezydent Andrzej Duda podkreślał, że polskie przedsiębiorstwa mają odgrywać w gospodarce większą rolę niż dzisiaj. Wyraził nadzieję, że plan wicepremiera Morawieckiego będzie temu sprzyjał

Za 6 – 8 miesięcy rząd przedstawi strategię wprowadzania “Planu na rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju’. Taką deklarację złożył wicepremier Mateusz Morawiecki podczas dyskusji w Pałacu Prezydenckim

Mateusz Morawiecki mówił, że po 1989 roku wiele się udało osiągnąć, ale wiele też szans zmarnowano. “Obecnie w dużym stopniu wyczerpaliśmy tak zwane proste rezerwy, czyli możliwości życia na kredyt i fundusze europejskie” – dodał minister rozwoju. Jak powiedział, “Plan na rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju” opiera się na trwałych podstawach

Prawnik profesor Witold Modzelewski ocenia, że kluczowym etapem będzie dopiero jednak przygotowanie konkretnych ustaw

Wstępny dokument zaprezentowany został w połowie lutego przez rząd. Profesor Stanisław Gomułka główny ekonomista BCC czeka na szczegóły planu

Polski Funduszu Rozwoju powstanie w ciągu kilku miesięcy – tak deklaruje wicepremier Mateusz Morawiecki.

Nowy fundusz ma integrować szereg państwowych agencji i instytucji finansowych. Wicepremier Morawiecki przyznał, że dotychczasowe agencje podlegają różnym ministrom.