Nowy zakład pracy we Wrocławiu

We Wrocławiu powstanie nowy zakład produkcyjny światowego producenta urządzeń medycznych Align Technology. Docelowo znajdzie tam zatrudnienie 2500 osób.

Align Technology (Nasdaq: ALGN) jest wiodącym światowym producentem urządzeń medycznych, zajmującym się projektowaniem i produkcją systemu Invisalign, skanerów wewnątrzustnych iTero oraz oprogramowania CAD/CAM exocad wykorzystywanych w ortodoncji i stomatologii odtwórczej.
Firma ogłosiła plany uruchomienia nowego zakładu produkcyjnego we Wrocławiu – pierwszego w Europie i trzeciego na świecie (po zakładach w Juarez w Meksyku i Ziyang w Chinach), będącego odpowiedzą na rosnące zapotrzebowanie rynku w regionie EMEA (Europy, Bliskiego Wschodu i Afryki). Rozpoczęcie produkcji w nowym zakładzie planowane jest na początku 2022 r. Inwestycja jest jednym z działań w ramach strategii firmy, której celem jest ekspansja operacyjna w kolejnych regionach i krajach.

– Niezmiernie miło jest mi ogłosić plany otwarcia naszego pierwszego zakładu produkcyjnego w regionie EMEA i trzeciego na świecie. To niezwykle ważna inwestycja, która odzwierciedli nasze zaangażowanie na rzecz ponad 62 700 certyfikowanych lekarzy Invisalign i ich pacjentów w regionie – mówi Emory Wright, starszy wiceprezes, Global Operations

O to by we Wrocławiu powstał nowy zakład światowego producenta urządzeń medycznych Align Technology, aktywnie zabiegała Agencja Rozwoju Aglomeracji Wrocławskiej.

jw

foto Janusz Wolniak