Nowy Dwór z błogosławionym patronem

We wrocławskiej parafii Opatrzności Bożej od niedzieli 17 października można pomodlić się przed relikwiami błogosławionego księdza Jerzego Popiełuszki.
Staraniem proboszcza Krzysztofa Hajduna patron Solidarności będzie czczony w kolejnym wrocławskim kościele. Na tę uroczystość przybył brat męczennika Józef Popiełuszko, który z żoną i synem uroczyście wniósł relikwiarz kapelana Związku do nowodworskiej świątyni. W ten sposób dopełnia się inicjatywa parafian z tej wspólnoty na wrocławskim osiedlu. Tu w 1985 roku, w sześć miesięcy od zamordowania kapłana parafianie ufundowali portret męczennika. Teraz obraz wraz z relikwią w kształcie krzyża znajdą godne miejsce w tej świątyni.
W okolicznościowym historycznym kazaniu diecezjalny Duszpasterz Ludzi Pracy oraz dolnośląskiej Solidarności przypomniał doniosłą rolę warszawskiego kapłana, który w stanie wojennym, w żoliborskiej parafii św. Stanisława Kostki głoszeniem kazań i osobistą odwagą uczył ludzi jak być wolnymi w totalitarnym państwie.
Wydarzeniu patronowała dolnośląska solidarność pod przewodnictwem Piotra Majchrzaka, Grzegorza Makula, którzy wręczyli rodzinie księdza Popiełuszki oraz kapłanom jubileuszowe medale 40-lecia Związku. Po zakończeniu uroczystości wielu parafian skorzystało z możliwości krótkiego spotkania z rodziną Popiełuszków, którzy przez kolejne lata przenoszą pamięć o bohaterskim kapłanie.

tb