Nie zapominają o pracownikach Fagora

W dalszym ciągu podejmowanych jest szereg działań mających przyczynić się do otrzymania przez pracowników byłego zakładu FagorMastercook pełnych odpraw, jak i znalezienia pracy dla zwolnionych osób.

12 czerwca Komisja Zakładowa pod przewodnictwem Leszka Bąka na swoim spotkaniu wystąpiła do komisarz Anny Łukaszun, by do końca wakacji rozwiązać sprawę odpraw. Komisja zamierza też wspierać rozwiązany zakład w wyprzedaży majątku, by znalazły się odpowiednie środki dla pracowników. Ponadto podejmuje działania w celu znalezienia nowych miejsc pracy. Komisja wystąpiła też do Ministra Pracy o środki na fundusz odpraw.

Działania wspierające pracowników Fagora czyni też urząd Prezydenta Miasta Wrocławia:

• na początku czerwca br. odbyło się spotkanie przedstawicieli ARAW z zarządem firmy VOLVO, podczas którego omówiono możliwość zatrudnienia byłych pracowników FM
  • w pierwszych dniach czerwca br. odbyło się spotkanie przedstawicieli ARAW z zarządem firmy 3M, którego tematem były również możliwości zatrudnienia byłych pracowników FM
  • z uwagi na wyjazd służbowy Prezydenta Wrocławia, pana Rafała Dutkiewicza, poza granice kraju, spotkanie z syndyk masy upadłościowej wrocławskich zakładów FM, panią Anną Łukaszyn, w sprawie zwolnienia z opłaty podatku od nieruchmości, zostało odwołane
  • w dniu 11. czerwca br. Prezydent Wrocławia, pan Rafał Dutkiewicz, wystosował list do Ambasadora RP na Ukrainie, pana Henryka Litwina, z prośbą o wsparcie działań zmierzających do finalizacji przejęcia FM przez BSH; prośba o przyspieszenie wydania oświadczenia przez odpowiednik UOKiK na Ukrainie, informujące o tym, że przejęcie spółki córki FM na Ukrainie nie naruszy zasad konkurencji na lokalnym rynku
  • również 11. czerwca br. Prezydent Wrocławia, pan Rafał Dutkiewicz, wystosował list do Ministerstwa Finansów, z prośbą o wsparcie działań zmierzających do finalizacji przejęcia FM przez BSH; prośba o przyspieszenie wydania interpretacji podatkowej przez Urząd Skarbowy w Lesznie
  • w połowie czerwca br. przedstawiciele ARAW uzyskali informacje od przewodniczącego zakładowej “Solidarności” w FM, pana Leszka Bąka, iż proces zatrudniania byłych pracowników przez firmę Whirlpool przebiega sprawnie (w związku ze zwiększoną produkcją letnią zakładu) i w chwili obecnej większość pracowników ma uregulowaną sytuację zawodową; brak większych grup pracowników FM pozostających bez zatrudnienia

jw