Nagroda dla Kazimierza Kimso

Przewodniczący Zarządu Regionu NSZZ „Solidarność” Dolny Śląsk Kazimierz Kimso został uhonorowany przez Głównego Inspektora Pracy Iwonę Hickiewicz Nagrodą im. Haliny Krahelskiej. Wręczenie wyróżnienia odbyło się 25 listopada w Warszawie w Sali Wielkiej Zamku Królewskiego.

Główny Inspektor Pracy ustanowił tę nagrodę w 1989. Przyznawana jest ona za wybitne osiągnięcia w dziedzinie prewencji zagrożeń zawodowych, nadzoru i kontroli przestrzegania prawa pracy, wynalazczości, projektowania i wdrażania bezpiecznych technik i technologii w zakresie ochrony pracy, a także popularyzacji prawa pracy i ochrony zdrowia oraz bezpieczeństwa pracy.

Patronka nagrody Halina Krahelska w latach 1919-1921 i 1926-1931 pełniła funkcję zastępcy Głównego Inspektora Pracy, zajmując się głównie systemem ochrony pracy i opieki społecznej (m.in. ochroną macierzyństwa kobiet pracujących). Od 1931 była rzeczoznawcą, reprezentującym Polskę do spraw pracy przy Międzynarodowym Biurze Pracy w Genewie. W czasie II wojny światowej była żołnierzem Armii Krajowej. Aresztowana przez Gestapo, zmarła w obozie w Ravensbruck w 1945 roku.

Podczas uroczystości na Zamku Królewskim wręczono również odznaczenia państwowe oraz statuetki w XXI edycji konkursu „Pracodawca – organizator pracy bezpiecznej”.

jw