Mobbing w Teatrze Polskim

Podczas konferencji prasowej 4 lipca w Teatrze Polskim, dyr. Krzysztof Mieszkowski wraz z częścią swojego zespołu postawił szereg zarzutów Zarządowi Województwa Dolnośląskiego i wicemarszałkowi Tadeuszowi Samborskiemu. Rada Artystyczna w liście protestacyjnym przedstawiła trzy swoje postulaty: powołanie na dyr. Izabelę Duchnowską, danie gwarancji zatrudnienia dla dyr. artystycznego Krzysztofa Mieszkowskiego oraz zwiększenia środków na utrzymanie teatru.

Organizacja zakładowa NSZZ „Solidarność” w Teatrze Polskim z kolei zaprotestowała wobec działań mających charakter mobbingu. Jak piszą związkowcy w liście do Marszałka Województwa: „przed pierwszym posiedzeniem Komisji konkursowej na dyrektora Teatru Polskiego we Wrocławiu, odbywa się nagabywanie, naciski na część pracowników naszego teatru, do złożenia podpisu pod Listem otwartym popierającym kandydaturę Izabeli Duchnowskiej”.

Związkowcy zwrócili się też do Państwowej Inspekcji Pracy o kontrolę funduszu socjalnego, na który nie wpłynął ustawowy odpis.

Pełna relacja z konferencji tutaj

jw

Foto Janusz Wolniak