Konkurs historyczny – Dwie dekady historii

Ruszyła rejestracja do “Olimpiady Solidarności Dwie dekady historii”. Szkoły średnie i technika z całej Polski mogą zgłaszać swój udział w tegorocznym czwartym już konkursie historycznym. olimpiadasolidarnosc.pl
To już czwarta edycja konkursu historycznego dla młodzieży szkół ponadgimnazjalnych – “Olimpiady Solidarności. Dwie dekady historii”. 15 września ruszyła internetowa rejestracja uczestników. Do konkursu zaproszone są wszystkie szkoły – pierwszy etap to etap wewnątrzszkolny. Drugi – etap wojewódzki.

Laureaci olimpiady będą mieli niepowtarzalną okazję do spotkań ze świadkami historii. W ubiegłym roku młodzież miała okazję dyskutować z Jerzym Borowczakiem i Zofią Kruszyńską-Gust – działaczką opozycji i bliskim współpracownikiem prezydenta RP Lecha Kaczyńskiego.

Rejestracja szkół potrwa do 15 listopada. Finał olimpiady odbędzie się w czerwcu we Wrocławiu. Dla laureatów I miejsca przewidziane są indeksy na Uniwersytet Warszawski, Uniwersytet Gdański oraz Uniwersytet Jagielloński, natomiast laureaci wszystkich trzech miejsc w nagrodę otrzymają roczne stypendium naukowe oraz bony, ważne przez 3 lata, na wybrane przez siebie publikacje IPN (książki, płyty DVD, gry planszowe).

Organizatorem imprezy jest Fundacja Centrum Solidarności, która zajmuje się edukacją i promowaniem wiedzy o historii najnowszej, w szczególności okresu ustrojowych przemian i budowania struktur demokratycznego państwa polskiego.

Wszystko o konkursie na oficjalnej stronie olimpiady http://olimpiadasolidarnosci.pl/o-konkursie/