Dział Szkoleń Regionu Dolny Śląsk przygotowuje i prowadzi szkolenia dla działaczy naszego Związku, czyli dla osób wybranych dla pełnienia funkcji w Komisjach Zakładowych i Komisjach Rewizyjnych. Od 2002 roku kieruje nim Piotr Majchrzak, członek Prezydium Zarządu Regionu.

Piotr Majchrzak jest trenerem związkowym. Prowadzi szkolenia z prawa związkowego, prawa pracy, analizy ekonomicznej przedsiębiorstwa, oraz rozwoju związku.

Dział Szkoleń ma w ofercie kilkanaście szkoleń ale może też przygotować szkolenie na indywidualne zamówienie Komisji Zakładowej. Szkolenia przeznaczone są dla członków Komisji Zakładowych i Międzyzakładowych a także dla członków Komisji Rewizyjnych. Trzy z nich są podstawą przygotowania do pełnienia funkcji związkowej dla przewodniczących KZ, przewodniczących KR oraz dla skarbników KZ. Są to szkolenia SOD-1, podstawy rachunkowości dla skarbników KZ oraz zasady działania KR.

W pozostałych, w miarę możliwości, powinni w czasie trwania kadencji uczestniczyć wszyscy członkowie KZ i KR.