Grudniowe spotkanie oświaty

Od życzeń świątecznych przewodniczącej Danuty Utraty dla wszystkich pracowników oświaty i członków Związku rozpoczęło się grudniowe spotkanie Rady Międzyregionalnej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ “Solidarność” Dolny Śląsk.

Na początku zebrania skarbnik ZR Jarosław Krauze omówił kwestie związane z obowiązkami i obsługą organizacji związkowych.

W dalszej części Rada zajęła się bieżącymi sprawami Sekcji.

Rada przyjęła Stanowisko dotyczące procedowania aktów prawnych:

STANOWISKO  MSOiW  NSZZ “SOLIDARNOŚĆ” DOLNY ŚLĄSK

Międzyregionalna Sekcja Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” Dolny Śląsk protestuje przeciwko niezgodnym z prawem praktykom procedowania zapisów ustaw oświatowych, które nie były przedstawione do zaopiniowania związkom zawodowym w ramach konsultacji społecznych – zgodnie z artykułem 19  Ustawy o związkach zawodowych.

Zdecydowanie sprzeciwiamy się takiej praktyce opiniowania aktów prawnych, gdzie do organizacji związkowej – do zaopiniowania wpływa akt prawny o treści nieprzystającej  do aktu nad którym się następnie proceduje. Ostatnimi czasy dotyczyło to np. usunięcia  art.30 a i art. 30 b Ustawy Karta Nauczyciela, przy okazji nowelizowania w ostatnich dniach prawa oświatowego.

Danuta Utrata

Przewodnicząca