Dialog warunkiem bezpieczeństwa pracy

W siedzibie Okręgowej Inspekcji Pracy we Wrocławiu 26 czerwca rozpoczęła się konferencja „Wpływ dialogu na ochronę pracy”. Spotkanie pracowników, pracodawców i naukowców związane jest z obchodami Światowego Dnia Pamięci Ofiar Wypadków przy Pracy i Chorób Zawodowych. Do siedziby PiP przybyli m.in. abp Józef Kupny, wiceminister Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej Stanisław Szwed, z-ca przewodniczącego NSZZ „Solidarność” Bogdan Kubiak, z-ca GIP Andrzej Kaliński, przewodniczący Regionu NSZZ „Solidarność” Dolny Śląsk Kazimierz Kimso, przedstawiciele okręgowej inspekcji pracy i związkowcy oraz pracownicy służby BHP.

Abp. Józef Kupny w swoim wystąpieniu przypomniał, że Kościół zawsze był z szykanowanymi robotnikami, i to były piękne karty współpracy świata pracy i Kościoła. Dzisiaj abp jest przedstawicielem episkopatu do spraw społecznych. Współcześnie Kościół wspiera bardzo postulaty świata pracy, najnowszym tego przykładem jest kwestia wolnych od pracy niedziel.
Minister Stanisław Szwed podkreślił, że to właśnie „Solidarność” była prekursorem zorganizowania obchodów Dnia Wypadków przy Pracy. Powiedział też, że obecnie są rozważane propozycje, by kwestie związane z bezpieczeństwem pracy zostały włączone do powszechnej edukacji.
Bogdan Kubiak, z-ca przewodniczącego KK przypomniał, że „Solidarność” rok temu walczyła o przestrzeganie minimalnej płacy poprzez akcję “13 zł- Nie kombinuj. Teraz prowadzi akcję upowszechnienia wolnej niedzieli i walki z tymi, co prawo chcą obejść, np. poprzez przekształcenie dworców w galerie handlowe. Wyraził też nadzieję, że przyjmowane w duchu dialogu wspólnie z pracodawcami i pracownikami uchwały, zostaną uwzględnione przez rząd.
Występujący w imieniu głównego inspektora pracy Andrzej Kalicki przypomniał, że w ubiegłym roku PIP wydał 7 tysięcy decyzji o wstrzymaniu pracy, 10 tys. decyzji o wstrzymaniu eksploatacji maszyn i wyeliminowano zagrożenia dla 77 tys. osób. Dzięki temu ocalono zdrowie a może i życie wielu osobom. Prelegent wyraził opinię, że w pogoni za zyskiem, pracodawcy nie mogą narażać zdrowia i życia swoich pracowników.
Główny Inspektor Pracy Wiesław Łyszczek na wniosek przew. Kazimierza Kimso przyznał honorowe odznaki w uznaniu w przestrzeganiu bezpieczeństwa pracy dla Katarzyny Michalak i Zbigniewa Ładzińskiego.
Podczas konferencji wygłoszono referaty i zaplanowano dyskusję panelową. Referat wprowadzający wygłosił Przewodniczący Regionu NSZZ „Solidarność” Dolny Śląsk Kazimierz Kimso. Ponadto referat wygłosiła nadinspektor Okręgowej Inspekcji Pracy we Wrocławiu Barbara Serafinowska, kanclerz Dolnośląskiej Loży BCC Marek Woron oraz dr Łukasz Baka z Centralnego Instytutu Ochrony Pracy.

Konferencję zakończyła dyskusja panelowa w której udział wziął Stanisław Szwed, Tomasz Wójcik i Stefan Kiesz. Dobre praktyki w swoich zakładach pracy omówili przedstawiciele wałbrzyskiej Toyoty: zastępca prezesa Dariusz Mikołajczak i społczny inspektor pracy Tomasz Podolski oraz prezes wrocławskiego Herbapolu Dorota Santorowska.

Organizatorem konferencji jest Komisja Krajowa NSZZ „Solidarność”, Region NSZZ „Solidarność” Dolny Śląsk oraz Główny Inspektorat Pracy.
jw

foto Janusz Wolniak